Въпреки лошото време през летните месеци, гроздоберът в Пловдивско приключва

...
Въпреки лошото време през летните месеци, гроздоберът в Пловдивско приключва
Коментари Харесай

Очаквания за добра реколта от грозде в Пловдивско

Въпреки неприятното време през летните месеци, гроздоберът в Пловдивско завършва с добра годишна продукция. На ден от лозовите масиви на винарска маза в село Устина излизат по 25 тона грозде.

Устина, Родопи

Винарската маза има 500 декара лични лозови масиви, в които се отглеждат както бели, по този начин и червени сортове грозде. Лошото време през годината не е подминало и тях.
Николай Траянов - основен агроном във винарска маза: Имахме мека зима с съвсем никакви превалявания, откъдето нямаше влагозапасяване, през пролетта стартирахме с към 7-8 следващи слани, някои от които много късни към този момент на развита вегетация, след което през май и април имахме нула литра дъжд, през май количеството на преваляванията също не беше задоволително... до момента в който през юли и август паднаха над 250 литра дъжд, като някои от дъждовете бяха 60 литра за 40 минути. Това е безусловно злополучие.
Всичко това довело до развиването на разнообразни заболявания. Промените в климата през последните години наложили и нова организация на стопанството като метод на развъждане и прибиране на продукцията, чиято себестойност се е нараснала.
Николай Траянов - основен агроном във винарска маза: Повече разноски за растителна отбрана, повече разноски за гроздобер да се прибере в точния момент да може гроздето да е в баланс - захари, киселини, феноли.
Въпреки компликациите тук се радват на добра годишна продукция, за разлика от други елементи на страната.
Николай Траянов - основен агроном във винарска маза: Започна зле, само че финишира прелестно.
Гроздоберът тук почнал още на 20 август.

В момента на масива се бере каберне фран, а захарността на гроздето е достигнала сред 24 и 25 %.

До броени дни се чака гроздоберът в Устина да завърши.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР