Въпреки критиките и подигравките за качеството на руските футболисти и

...
Въпреки критиките и подигравките за качеството на руските футболисти и
Коментари Харесай

Русия може да продължи да празнува след силното представяне на световното

Въпреки рецензиите и подигравките за качеството на съветските футболисти и политически ориентираните мнения, свързани със страната хазаин на международното състезание, те напуснаха конкуренцията със жанр, надминаха всички упования и инжектираха здравословна доза възторг в шампионата.

Като домакини руснаците не трябваше да играят квалификации за мондиала. Те нямаха победа в формален мач в продължение на година. Когато стартира шампионата, заемаха 70-ото място в международната класация - най-ниската позиция измежду всички участници. По-ниска даже от тази на посочените за новобранци Саудитска Арабия и Панама.

Това обаче едва вълнуваше борбения треньор Станислав Черчесов, който сглоби тим, разрушил всички прогнози и предиздвикал страната си да се гордее. Загубата с дузпи в четвъртфинала с Хърватия - един от най-стойностни тимове в шампионата - беше следващото доказателство, че Русия в никакъв случай не е имала желание просто да запише присъединяване.

Руските футболисти позволиха единствено една загуба в петте си срещи - против Уругвай в последния кръг от груповата фаза, когато към този момент си бяха подсигурили класирането за директните елиминации.

" Ние вярвахме в себе си. Можехме да потвърдим, че сме стойностен тим, единствено в случай че работим крепко. Вярвам, че хората освен започнаха да ни имат вяра, само че и се влюбиха в нас ", сподели селекционерът Черчесов след отпадането от мондиала.

" От първата секунда, в която събрах този тим, знаех накъде сме се насочили. Вярвам, че успяхме, само че в този момент е време да създадем крачка напред ", добави 54-годишният треньор, който понесе много рецензии преди международното.

 Русия може да продължи да чества след мощното показване на международното
© Reuters

Руският тим стартира шампионата по съвършения метод, откакто изстреля пет гола във вратата на Саудитска Арабия в мача на откриването. Тази победа даде мотив на домакинските почитатели да насочат вниманието си към футбола.

Скоро по-късно последва още един безапелационен триумф - с 3:1 против Египет, който подпечата мястото на Русия в осминафиналите. Никога преди този момент след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики тимът не беше прескачал груповата фаза на международни футболни финали.

Загубата против Уругвай, която разкри някои от изчезналите качества на съветския тим, имаше малко значение в оня миг. Черчесов създаде интелигентен игрови проект, с който да отвърна основаната на непрекъснати подавания игра на Испания.

Руските футболисти предоставиха владението на противника и макар че направих четири пъти по-малко пасове от 1137-те на испанците, те сполучливо затвориха постъпите към наказателното си поле през 120-те минути.

 Русия може да продължи да чества след мощното показване на международното
© Reuters

Испания притежаваше топката в 75% от мача, само че по този начин и не откри метод да пробие работливата защита на Русия (единственото попадение на испанците пристигна след автогол), а по-късно Игор Акинфеев отхвърли международните първенци от 2010 година при осъществяването на дузпи.

Срещу Хърватия Черчесов тотално промени тактиката. Русия стартира мача нападателно и означи първия гол. Домакините позволиха поврат, само че съумяха да изравни в края на второто продължение и върнаха очакванията си за първо присъединяване във финалната четворка от това на Съюз на съветските социалистически републики през 1966 година

Не беше писано да се случи. Хърватия завоюва с 4:3 при дузпите и се класира за полуфиналите, потапяйки в сълзи огромна част от 48-те хиляди фенове на стадион " Фишт " в Сочи.

Но с изявите си съветските футболисти незабавно си заслужиха статута на национални герои. Страната има цялостното право да се гордее с това показване, което никой не очакваше преди по-малко от месец.

 Русия може да продължи да чества след мощното показване на международното
© Reuters

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (402)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР