Въпреки критиките, днес (13 май) американският президент Доналд Тръмп ще

...
Въпреки критиките, днес (13 май) американският президент Доналд Тръмп ще
Коментари Харесай

Тръмп посреща Орбан в Белия дом

Въпреки рецензиите, през днешния ден (13 май) американският президент Доналд Тръмп ще бъде хазаин в Белия дом на унгарския министър председател Виктор Орбан, съобщи БГНЕС
Разговорите на Орбан с Тръмп ще дадат на унгарския премиер-евроскептик мощен подтик по-малко от две седмици преди началото на изборите за Европейски парламент, на които се чака крайнодесните партии да отбележат забележителен триумф, написа Агенция Франс Прес. Твърдата линия на Орбан - някои биха споделили даже ксенофобска - против бежанците и „ брюкселските бюрократи “, отчужди даже някогашните му консервативни съдружници.
" Признавайки дългогодишните връзки сред Съединените щати и Унгария, президентът и министър председателят ще обсъдят способи за задълбочаване на съдействието по редица въпроси, в това число търговията, енергетиката и кибер сигурността ", сподели прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс, обявявайки визитата.
Новината за визитата пристигна в същия ден, в който държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео изненадващо анулира визитата си при немския канцлер Ангела Меркел в Берлин, с цел да отиде в Багдад на фона на възходящото напрежение с Иран.
Тръмп е посочил желание да се среща с властнически водачи вместо с обичайните западни съдружници на Вашингтон - той също приветства египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси и турския Реджеп Тайип Ердоган в Белия дом.
През септември Орбан, който е на власт от 2010 година, похвали Тръмп като " феномен, икона " измежду националисти и изолационисти по целия свят, откакто Тръмп осъди " глобалистичните " възгледи за света в тирада пред Организация на обединените нации. Отношенията сред Съединени американски щати с Будапеща бяха хладни при предшественика на Тръмп Барак Обама, който постоянно упрекваше Орбан за анулация на гражданските свободи и нарушение на свободното слово в Унгария. Оттогава връзките се затоплиха, защото антиимиграционните акции на Орбан в Европа са отзив на доста от посланията на личния блян на Тръмп да построи стена на американско-мексиканската граница и опитите му да спре мигрантите, търсещи леговище в Съединени американски щати.
Критици обаче имат вяра, че Орбан не трябва да бъде приветстван във Вашингтон. " Унгарският министър-председател не принадлежи към Овалния кабинет. Посещението е съдбоносна неточност - освен тъй като ще бъде обсъждано като утвърждение за водач, който сполучливо е демонтирал демокрацията, само че и тъй като ще алармира за одобряването на дневен ред, който фундаментално заплашва трансатлантическата сигурност ", пишат Роб Бершински от “Human First ” и професор Хал Брандс от университета " Джон Хопкинс ", експерт по правата на индивида, в The Washington Post.
В писмо няколко сенатори от Демократическата партия приканиха Тръмп да отсрочи срещата, до момента в който Орбан " върне страната си на пътя на демокрацията и зачитането на правата на индивида ". В настрана писмо, група авторитетни сенатори от Демократическата и Републиканската партии приканиха Тръмп да изрази своята угриженост пред Орбан за " ерозията " на демокрацията в Унгария.
На въпроса дали човешките права и свободата на пресата ще бъдат обсъждани по време на диалога сред Тръмп и Орбан, върховен чиновник на американската администрация, който е осведомен с дневния ред на срещата, отхвърли да даде отговор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР