Въпреки критичните забележки, които получиха, ГЕРБ и Обединени патриоти прокараха

...
Въпреки критичните забележки, които получиха, ГЕРБ и Обединени патриоти прокараха
Коментари Харесай

Парламентът одобри критикуваните мерки за „вечния длъжник”

Въпреки сериозните забележки, които получиха, ГЕРБ и „ Обединени патриоти ” прокараха на първо четене ремонти в Закона за отговорностите и договорите, засягащи фигурата на „ безконечния дебитор ”.

Предложението на ръководещите гласи, че с приключването на 10-годишна отминалост се погасяват всички вземания против физически лица , без значение от спиранията й, с изключение на в случаите, когато задължението е отсрочено и разсрочено. Мярката няма да важи за отговорности на еднолични търговци, както и за задължения, произлизащи от непозволено увреждане и безпричинно обогатяване.

Срещу самодейността се оповестиха правосъдното и финансовото министерство, които считат, че поради дълго продължаващите изпълнителни производства, кредиторите няма да имат късмет да съберат вземанията си. И предвидиха, че това ще подтиква недобросъвестните длъжници да поемат отговорности, без желание да ги извършват.

От парламентарното болшинство обаче държат на плана си. „ Съгласно нашите данни над 600 000 са такива производства, които са дългогодишни, и това са стотици хиляди ориси. Много от хората, които са в това състояние, избраха да емигрират от България, с цел да могат да получават някакви сносни приходи зад граница, където съдия-изпълнителите не ги преследват ”, обоснова предлагането депутатът от Оперативна програма Искрен Веселинов. Той счита, че 10 години са задоволителен период за кредитора, с цел да се удовлетвори от приходите и имуществото на длъжника.

По мотив на дългите изпълнителни каузи депутатът уточни: „ Ние сме имали поради дължината на тези производства и по тази причина не сме изключили прекъсването на отминалостта по време на дело, а единствено спирането. ” Но уточни, че може текстовете да се уточняват на второ четене като категорично бъде изключен от 10-годишната отминалост интервалът, в който се водят правосъдни каузи. „ Ще намерим нужния баланс, с цел да не останат негативите единствено у кредиторите ”, даде обещание Веселинов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР