Въпреки желанието ни да спрем да ядем сладко, е почти

...
Въпреки желанието ни да спрем да ядем сладко, е почти
Коментари Харесай

Как да се преборим с желанието за сладко

Въпреки желанието ни да спрем да ядем сладко, е съвсем невероятно да направляваме глада си. Това се изяснява с биохимията на мозъка. Когато одобряваме субстанции, водещи до пристрастяване (включително захарта), в мозъка се отделя веществото допамин, предизвикващо възприятие на приятност и наслаждение. За да си набавим още допамин, не стопираме да консумираме сладки храни. Проблемът е, че при нескончаем банкет, допаминовите рецептори губят чувствителността си и с цел да си доставим още веднъж възприятие на приятност, би трябвало да ядем от ден на ден и повече захар. Тоест, консумираме повече, с цел да реализираме същия резултат – развиваме взаимозависимост.

Ако смятате, че навикът ви да ядете десерти е излязъл отвън надзор, то вижте препоръките на експертите за това по какъв начин да се справите с казуса си.

Първото нещо, което би трябвало да извършите е да разберете какво е в основата на вашето користолюбие към сладките неща . Прекалено честата консумация на сладко може да докара до редица здравословни проблеми и съществено да навреди на фигурата.

Рядкото предпочитание за нещо сладичко се отразява добре на организма, само че в случай че всеки ден посягате към шоколада, тортата или вафлата, значи в тялото има някакъв недостиг, който би трябвало да бъде наваксан. Възможно е да става въпрос и за елементарен табиет, който обаче би трябвало да бъде изкоренен.
Снимка: shutterstock  Как да се преборим с желанието за сладко

Един от методите за надзор на пристрастието към сладкото е воденето на дневник на храната . Има и други способи за управление на желанието да си подсладите живота.

Задайте си въпроса – за какво изпитвате предпочитание да хапнете сладко и за какво желаете да пиете чая и кафето си с по няколко лъжички захар. Дали в действителност желаете да хапнете сладко или това е единствено прочувствена реакция, провокирана от стрес или от навика.

Консумацията на въглехидрати и захар спомага за изработването на серотонин, който провокира положителното въодушевление. Това ви кара да си мислите, че сладкото взема решение проблемите ви.

Изпускането на закуската също може да отключва неустоимия ви апетит за сладко . Създайте си здравословни привички за закуска и ще видите по какъв начин цялостният ви хранителен режим ще се промени, а желанието за сладко ще стартира да понижава.

Когато изпитвате мощно предпочитание за сладко, пробвайте се да го задоволите с по-здравословен избор – пресни плодове или йогурт. Въпреки че тези артикули също съдържат захар, те са богати и на здравословни хранителни субстанции – витамини, белтъчини, влакнини и антиоксиданти. Заложете на здравословни снаксове, които освен ще заситят глада ви, само че и ще ви държат сити по-дълго време.

Пийте задоволително вода и се старайте постоянно да бъдете добре хидратирани. Понякога забравяме да пием вода и бъркаме жаждата с апетит. Така че, в случай че ненадейно ви се прииска да хапнете парче шоколад, първо изпийте чаша вода и вижте по какъв начин ще се почувствате. Водата понижава глада и освежава тялото, тъй че я превърнете в своя обичана напитка, изключително през горещите летни месеци.

Недоспиването също е една от главните аргументи за несъразмерното предпочитание за сладко. Учените са потвърдили, че неналичието на сън има директно отношение към ниските равнища на лептина - хормонът, контролиращ апетита, до момента в който в това време се покачва хормона на глада - грелин. Осигурявайте си най-малко 7-8 часа сън, с цел да се усеща организмът добре и да не се постанова да посягате към нездравословни храни и сладки произведения.

Има и един елементарен трик, с който може да овладеете апетита си за сладко.

Методът е открит от учени към Колумбийския университет в Ню Йорк. Те настояват, че може да манипулирате мозъка си, тъй че да изпитвате насладата от консумация на нещо сладко, само че в това време да не прекалявате със захарта.

След редица лабораторно проби екипът стигнал до заключението, че сладкишите предизвикат алчност, а горчивото ни кара да спрем за ядем. Така че, в случай че сте решили да си хапнете четвърт от обичания си шоколад и не желаете да прекалявате, откакто изядете количеството сладко, хапнете и нещо горчиво. По този метод мозъкът ви ще изпрати сигнали да оставите храната встрани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР