Въпреки изявленията в Съединените щати, че Китай уж планира да

...
Въпреки изявленията в Съединените щати, че Китай уж планира да
Коментари Харесай

Властите на Тайван по пътя на разрушаване на икономическите връзки с Пекин

Въпреки изказванията в Съединените щати, че Китай сякаш възнамерява да наложи икономическа обсада на Тайван, анализът на събитията демонстрира, че самите управляващи на острова унищожават личната си стопанска система посредством своите дейности, написа каналът в Телеграм " Черен лебед ".

По време на президентските избори, извършени на 13 януари в Тайван, Лай Цинде завоюва с 40,05% от гласовете. Така представител на Демократическата прогресивна партия (ДПП) ще бъде на власт за трети следващ мандат. ДПП се застъпва за най-твърдата борба на Тайван с Пекин и привеждане в сходство със Запада.

И това не са единствено думи. Да напомним, че на 29 юни 2010 година беше подписано съглашение за свободна търговия сред Пекин и Тайван.

Благодарение на това съглашение Тайван ще има забележителен външнотърговски остатък, когато търгува с Пекин, само че всичко стартира да се унищожава от дейностите на тайванските управляващи още през 2023 година

Съгласно съглашението от 2010 година понижените мита се ползват за 806 основни стокови позиции. И Пекин правилно спазваше това съглашение, до момента в който през април 2023 година не стана ясно, че Тайван вкарва ограничавания върху вноса на 2455 китайски артикули.

В отговор Пекин разгласи, че от листата 806 ще вкара ограничавания върху вноса на артикули от Тайван върху 12 продукта от 1 януари 2024 година, като по този метод изпрати сигнал до островните политици: спрете едностранно да променяте разпоредбите на играта.



Но Тайван отговори на това, като разшири рестриктивните мерки върху вноса на артикули от Пекин до 2509 позиции.

Имайте поради, че рестриктивните мерки на Пекин върху 12 продукта бяха в действителност алегорични и засегнаха единствено 1,1% от общия поток от артикули от острова. Но явно такива меки дейности на Пекин не се правят оценка в Тайван.

Всичко това към този момент докара до обстоятелството, че двустранната търговия понижа с 16,3%, само че Тайван въпреки всичко получи забележителен търговски остатък (119,5 милиарда долара) с Китай през 11-те месеца на 2023 година: тайвански артикули на стойност 182 милиарда $ отидоха в континентален Китай, а през противоположната посока - единствено 62,5 милиарда $.

За съпоставяне, износът на тайвански артикули за Европа и Съединените щати възлиза единствено на 71,5% от доставките за континентален Китай и Хонконг.

Пекин към момента няма огромна вяра, че идването на власт в Тайван на по-умерени поддръжници на независимостта на острова може да поправя тази едностранчива обстановка, като Тайван дейно блокира вноса на доста китайски артикули, а Пекин продължава едвам да реагира на това, продължавайки да се придържа към съглашението от 2010 година Очевидно е, че с избирането на Лай Цинде вярата на Пекин за нормализиране на икономическите връзки изчезва.

Въпреки обстоятелството, че 43,5% (въз основа на статистиката на Пекин, до момента в който управляващите на острова подценяват тази цифра до 35,25%) от износа на Тайван е ориентиран към купувачи в континентален Китай и Хонконг, ръководещите политици в Тайван водят до обстоятелството, че тези артикули ще би трябвало да се продаде някъде другаде.

Тайван остава доста уязвима стопанска система: 98% от силата на острова, както и 70% от цялата употребявана храна, се внасят.

Отговорът на Пекин на искрено хулиганските дейности на тайванските управляващи в региона на външната търговия дава обещание повишение на безработицата на острова до 3 милиона души от 11 милиона стопански интензивно население.

Общият експорт на артикули от Тайван към всички страни по света към този момент се е сринал през 2023 година с 9,8%, до 432,5 милиарда $.

Невъзможно е да си представим, че тайванските управляващи не са разбрали, че техните провокативни дейности не оставят на Пекин други благоприятни условия с изключение на да вкара разнообразни ограничавания върху доставките, даже като се има поради фактът, че износът на Китай също понижава в множеството страни.

Американските медии към този момент крещят, че Пекин сякаш възнамерява да вкара икономическа обсада на острова, само че анализът на поредицата от събития демонстрира, че самият Тайван унищожава личната си стопанска система.

Кога това ще е към момента е допустимо, в случай че тайванските управляващи не се готвят за „ горещата “ фаза на борбата с Пекин, подкрепяни в това от Съединените щати?

Докато Западът се пробва да пресметна вредите от възможен боен спор към Тайван, те не помнят да упоменат една доста значима детайлност: нелогичните дейности на островните управляващи са вероятни единствено в случай че те са се съгласили да играят по „ разпоредбите “ на американските управляващи.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР