Въпреки икономическите сътресения в целия свят през 2022 г., независимо

...
Въпреки икономическите сътресения в целия свят през 2022 г., независимо
Коментари Харесай

Цените жилищата в България тръгват надолу през третото тримесечие на 2022-а

Въпреки икономическите разтърсвания в целия свят през 2022 година, без значение дали приказваме за скок на лихвените проценти, инфлация или промяна на държавно управление, цените на парцелите към момента се повишават с ритъм от 8,8% годишно, съгласно отчет за цените на жилищата на Knight Frank за третото тримесечие. Цифрата за третото тримесечие е в номинално изражение - т.е. не е поправена по отношение на инфлацията. В действително изражение има спад от 0,3%.

В класацията от 56 страни по света, България заема 14-а позиция по растеж на цените на жилищата , като в номинално изражение растежът е 14,6%, а поправен, по отношение на инфлацията, в действително изражение е -1,9%. Това значи, че евентуално имаме първи спад на цените от много време насам.

На фона на скоростните рухвания на цените на парцелите по света (САЩ, Хонконг, Канада), а към този момент и в Европа (Германия, Швеция), у нас, редица организации за недвижими парцели и брокери предвиждат напълно леки корекции на цената надолу, а някои споделят, че цените ще се задържат, преди още веднъж да стартира растежа.

Точно след нас в класацията се подреждат Хърватия, Сингапур, Полша, Люксембург . Според отчета и в страни като Съединени американски щати (21-о място), Обединеното кралство, Германия, Франция, Италия, Швейцария, Швеция и други цените на парцелите порастват по-бавно от тези у нас.

Южната ни съседка Турция за следващ път оглави класацията за третото тримесечие с растеж на цените на парцелите в номинално изражение 189% , " само че феноменалният напредък може да се дължи по-скоро на необузданата инфлация ", написа Кейт Евърет-Алън от Knight Frank. В действително изражение растежът е 57,6%.

Топ 20 в калсацията:
 Снимка 598820
Източник:

В топ 10 са още Естония (27,3% растеж на цените в номинално изражение), Унгария (23,7%), Чехия (22,6%), Исландия (22,6%), Словакия (21,9%).

Доста огромен спад в класацията има Канада. През последните три месеца страната от 10-то, отиде на 34-то място, а Австралия от 28-о място на 47-о място.

Като цяло, 48 от 56-те страни, следене разбора, записват годишен растеж на цените през третото тримесечие, а 21 от тях означават двуцифрено нарастване.

Има единствено шест страни, в които цените на жилищата са спаднали по-сериозно за интервала: Южна Корея (-7,5%), Хонконг (7,1%), Перу (4,7%), континентален Китай (2,2%), Нова Зеландия и Мароко.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР