Въпреки икономическата стагнация в Европа търсенето на индустриални площи на

...
Въпреки икономическата стагнация в Европа търсенето на индустриални площи на
Коментари Харесай

Търсенето на индустриални площи в Европа се увеличава с връщането на изнесени производства

Въпреки икономическата застоялост в Европа търсенето на индустриални площи на континента предходната година доста се е нараснало. Двигател на растежа е стремежът на производителите да връщат изнесените производства към по-близки и сигурни райони поради опасенията за веригите доставки и геополитическите опасности, които пандемията и войната в Украйна извадиха на показ.

Въпреки икономическата застоялост в Европа търсенето на индустриални площи на континента предходната година доста се е нараснало. Двигател на растежа е стремежът на производителите да връщат изнесените производства към по-близки и сигурни райони поради опасенията за веригите доставки и геополитическите опасности, които пандемията и войната в Украйна извадиха на показ.

Компаниите са придобили или наели с 29% повече индустриални площи предходната година спрямо миналата (или общо близо 892 хиляди кв. метра) съгласно данни на компанията за парцели Cushman & Wakefield, представени от Financial Times. Анализът обгръща девет европейски страни, в това число Франция, Германия и Англия. Бизнесът в последно време се обръща към " ниършоринга " и влага в произвеждане в Европа, с цел да понижи зависимостта си от Китай и други отдалечени места, споделя Тим Крайтън, началник на отдела за логистика и индустрия в Cushman.

Ниските разноски в азиатски страни като Китай накараха през последните десетилетия доста западни компании да изнесат производствата си там. Но в последно време фирмите премислят тази тактика, откакто пандемията сподели уязвимостта на дългите и отдалечени вериги за доставки, а геополитическото напрежение сред Запада и Китай се ускорява.
Реклама
Ръстът на търсенето на нови заводи е в контрастност със цялостния спад при бизнес парцелите. На фона на спадащото ползване са намалели вложенията в хранилища и логистични центрове. Така индустриалните обекти усилват каузи си в портфейлите на притежателите на търговски парцели, показват от сектора. Въпреки че вложенията в нови заводи усилват разноските на производителите в интервал на към този момент висока инфлация, фирмите дават приоритет на това да предпазят интервенциите си от последващо " злополучие " във веригата за доставки, споделя Берт Хеселинк от вложителя в търговски парцели CTP.
Слаби места - силата и неналичието на фрагменти
Не всички предприятия обаче напущат Китай. предходната година накараха някои енергоемки производители да затварят свои фабрики на континента и да преориентират интервенциите си към други места. Нидерландският производител на бои Akzo Nobel да вземем за пример съобщи, че би трябвало да усили доставките си от Китай, откакто част от неговите снабдители от Европа са спрели произвеждане поради високите разноски.

Докладът на Cushman показва Централна и Източна Европа като положително място за вложения поради относително евтината работна ръка и положителната съгласуваност със Западна Европа. Регионът към този момент се възползва от наклонността на връщане на производствата, като образец са проекти на Mercedes-Benz да построи първата си фабрика за електрически ванове в Полша, както и желанията на BMW да усили производството на акумулатори за коли в нов цех в Унгария. Бизнес водачи обаче предизвестяват, че в Европа се сблъскват с дефицит на работна мощ. Предизвикателство е да се намират фрагменти с подобаващите умения, споделя Хеселинк, съгласно който едно от вероятните решения е да се " внасят " чиновници от други страни.

Тенденцията за ниършоринг отваря опция и за България да притегли нови вложители, само че към момента не се прави задоволително в тази посока, а фирмите тук се сблъскват с липса на фрагменти, корупция и непредвидимост на икономическата политика,.
Реклама Свързани публикации Руската война в Украйна трансформира Европа 12 юни 2023, 10:04 Корупция, непредвидимост, липса на фрагменти: с какви компликации се сблъсква бизнесът в България 1 юни 2023, 16:02 Спадът на немския експорт за Китай основава нови проблеми на бизнеса 29 май 2023, 09:07 Загубите от търговски парцели ще задълбочат проблемите на банките 20 април 2023, 09:27 Да оцелееш през зимата: Как три заводи се оправят с енергийната рецесия в Европа 3 януари 2023, 07:35 Структурата на международните вериги за доставки се трансформира 12 август 2022, 06:32
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР