Въпреки финансовата и бежанската кризи изследванията показват, че Европейският съюз

...
Въпреки финансовата и бежанската кризи изследванията показват, че Европейският съюз
Коментари Харесай

Европейският съвет за външна политика: Връзките между европейските общества са все още силни

Въпреки финансовата и бежанската рецесии проучванията демонстрират, че Европейският съюз става по-силен, а не по-слаб. Последователните рецесии в Европа през последните години може да са раздрусали страните членки, само че те не са засегнали връзките в самия Европейски Съюз. Това демонстрира последното проучване на Европейският съвет за външна политика (ЕСВП), съобщи Българска телеграфна агенция.

Европейският проучвателен център от 10 години мери доближаването в Европейски Съюз - желанието на страните и жителите на Европейски Съюз да си сътрудничат. Последните резултати демонстрират, че през последните 10 години обособени страни са станали по-изолирани, само че общото ниво на доближаване - " лепилото ", което държи Европейски Съюз дружно - се е нараснало EU Cohesion Monitor 2018 на ЕСВП основава неповторим профил на доближаване за всяка държава-членка на Европейски Съюз. Индексът съчетава 32 фактора, получени от публични източници като Евробарометър или Индекса на обществената правдивост, с цел да се сътвори набор от 10 индикатора за премерване на доближаването в Европейски Съюз. Индексът прави оценка както структурните връзки сред страните и институциите на Европейски Съюз, по този начин и самостоятелното равнище на свързване на обществата. Резултатите Лекото нарастване на цялостното доближаване сред 2007 и 2017 година е частично артикул на бързата икономическа интеграция на по-новите страни-членки в Централна и Източна Европа.

Повечето държави-членки на Европейски Съюз печелят от повишението на самостоятелното сближаване; тяхното население се усеща все по-европейско във връзка с споделените езици, прекарвания и настройки. Изключенията от това предписание са Гърция, Италия, Франция, Полша, Унгария и Испания. Най-голямо безпокойствие е Италия, чийто смесен спад в структурното и самостоятелното доближаване (-1,7 пункта) е максимален измежду страните Европейски Съюз. Тя се е трансформирала от една от най-проевропейските страни в една от най-недоволните в Европа.

С приближаването на изборите и популистките партии борещи се против Брюксел и Берлин, профилът на кохезията на Италия се доближава все по-близо до този на Обединеното кралство, което неотдавна гласоподава да напусне Съюза. Седем от деветте страни, които са нараснали структурното и самостоятелното си доближаване, се намират на изток. Полша и Унгария са отвън водещата наклонност с понижено самостоятелно доближаване, което е изключително наранено от намаляващия индикатор за ангажираност. Този индикатор отразява успеваемостта на евроскептичните и анти-европейските партии, както и изборната интензивност на националните и европейските избори. Изглежда има ясна връзка сред рецесията с бежанците и бурята в поддръжка на популистките партии в цяла Европа, които играят със страховете към миграцията и нейното влияние върху европейските общества. Ефектът от това е ясно забележим в индикатора за ангажираност в цяла Европа, само че до момента той имаше доста малко влияние върху цялостното доближаване на Европейски Съюз, измерено по показателя на ЕСВП.

" Европейски Съюз е доста по-устойчив, в сравнение с таблоидните заглавия биха желали вие да мислите, а рецесията с бежанците няма да докара до рухването на Европейския съюз в скоро време. От резултатите обаче можем да забележим, че рецесиите оказват въздействие върху ангажираността на жителите. Ако желаеме да защитим и укрепим Европейския съюз, това е мястото, където би трябвало да се съсредоточим. Ако желаеме хората да бъдат ангажирани и да поддържат Европейския съюз, би трябвало да се акцентира не върху институционалната интеграция и финансовите прехвърляния сред страните, а върху това жителите да могат да се свързват по-пряко, да вземем за пример посредством стратегии за продан или премахването на таксите за роуминг. ", сподели създателят на изследването Йозеф Янинг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР