Въпреки декларираното преди пет месеца от президента на САЩ Доналд

...
Въпреки декларираното преди пет месеца от президента на САЩ Доналд
Коментари Харесай

"Ню Йорк таймс": САЩ се опасяват от споразумение между Русия и Турция

Въпреки заявеното преди пет месеца от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп доближаване сред Вашингтон и Анкара, Турция предприе нахлуване против сирийските кюрди, които са най-близките съдружници на Америка в битката й против Ислямска страна (ИД), написа в. " Ню Йорк таймс ".

Турската атака, осъществена макар митингите на Съединени американски щати, бележи рискова нова фаза в връзките сред двете страни от НАТО - техните ползи влизат в директен спор на бойното поле. Освен това тя демонстрира доколко Америка е изгубила въздействието си в Сирия, където главната й цел беше да съкруши ислямистките бунтовници. Значението, което Турция придава на Сирия, може да значи проваляне за Съединени американски щати, написа английският в. " Гардиън " и отбелязва, че западните страни не могат да си разрешат да изгубят Анкара като контраст на налагания от Русия мир.

САЩ, Англия и Франция насочиха мощни рецензии против турското настъпление в Северна Сирия, само че трите страни демонстрират отвращение да изискат от Турция, която е техен съдружник в НАТО, да се изтегли и приканват да ограничи жертвите до най-малко. Това евентуално значи, че Анкара може да продължи опита си да прогони сирийските кюрди от Африн. Проблемът на западните страни е, че в случай че развръзката на спора в Сирия може към този момент да наближава, те не могат да си разрешат да изгубят дипломатическата поддръжка на Турция. Анкара се счита за жизненоважен контраст на налагания от Русия мир.

Притесненията на Анкара за сирийските кюрди по границата й може да подбуден турския президент Реджеп Ердоган да подписа съглашение с Москва и Дамаск. Това би означавало дипломатическо проваляне за Съединени американски щати единствено седмица откакто държавното управление на президента Доналд Тръмп се ангажира с политическо решение, включващо събаряне на Башар Асад и прогонване на водените от Иран милиции. Речта на Рекс Тилърсън, с която бе стихотворец този ангажимент, беше повратна точка, която остана недооценена в Европа, отбелязва в. " Гардиън ". Тя беше подложена на рецензии, тъй като ясно сподели стремежите на Съединени американски щати, само че не и вероятни средства за напън, с които западните страни да убедят Москва да изостави Асад. Средствата за напън, с които разполагат западните страни, ще бъдат съществено отслабени, в случай че не разполагат с поддръжката на Анкара.

Ако вместо това Турция застане на страната на Русия, Москва ще може да наложи своето политическо решение на договарянията в Сочи, планувани за 29 и 30 януари. Събитията от последните няколко дни демонстрират, че Русия и Турция може да са покрай подписване на съглашение. Турски висши военни посетиха Москва преди нашествието в Сирия, с цел да получат гаранции, че съветската бойна авиация няма да нападне техни сили. Очертанията на съглашение са ясни - Анкара поддържа съветския кротичък развой, а Москва безмълвно приема турските желания за намаляване на кюрдите по границите.

САЩ могат да кажат, че са толерирали завземането на територия от кюрдите в Северна Сирия, до момента в който кюрдските милиции в Сирийските демократични сили са били нужни за победа над Ислямска страна. Сега, откакто тази борба е извоювана, целта за Вашингтон е да спре утежняването на връзките си с Турция. Ако това значи Анкара да завземе краткотрайно територии в разпокъсаната Сирия, по този начин да бъде, написа " Гардиън ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР