Въпреки дъжда десетки жители на Розовата долина се събраха днес

...
Въпреки дъжда десетки жители на Розовата долина се събраха днес
Коментари Харесай

Пореден протест в Казанлък срещу изграждането на инсталацията за формалин

Въпреки дъжда десетки поданици на Розовата котловина се събраха през днешния ден в центъра на Казанлък на следващ митинг против капиталовото желание на компания в село Горно Сахране, община Павел баня за създаване на апаратура за произвеждане на формалин.

Жителите на района са обезпокоени, че разширението на индустриалния развой на предприятието крие екологичен риск и заплашва качеството на въздуха и подпочвените води.
 Българска телеграфна агенция
Според тях реализирането на капиталовото желание ще преобразува активността на предприятието в химическа, което е неприемливо в сходна непосредственост до обитаеми места. 

Изтече срокът, в който трябваше да бъде получен отговор на подадените по случая тъжби към институциите. Коментира пред публицисти общинският консултант от Павел баня Николай Марков.

" Новото е, че по подадените тъжби получаваме призовки от съда, а всички тъжби, които са изпратени по проблема, са обединени в едно общо дело ", изясни той. Марков акцентира, че днешния митинг се провежда главно поради неналичието на отговор на жалбата, подадена към Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
 Българска телеграфна агенция
Той подсети, че в края на януари служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова се срещна с жителите на село Горно Сахране. Тогава тя съобщи, че по отношение на капиталовото желание на компанията ще бъде спазвана цялата суровост на закона.

" В случай, че решението на РИОСВ-Стара Загора за одобрение на капиталовото предложение бъде обжалвано пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ), аз ще прегледам в елементи има ли процедурни пропуски и нужда от детайлизиране на условия и ограничения ", безапелационна беше Карамфилова. 

" Продължаваме и с подписките, в това число и през днешния ден хора идват и се подисват тук на място " , разяснява още Марков. По думите му досега събраните подписи са към пет хиляди, само че има още доста подписи при доброволци, които не са преброени. Подписката ще продължи до 12 април, сподели още той. 

Протестиращите за следващ път бяха единомислещи, че желаят да живеят в чиста околна измежду а и няма да се примирят, до момента в който виновните институции не вземат ограничения против реализирането на желанието на вложителя. 
 Българска телеграфна агенция
В началото на тази година Регионална инспекция за опазване на околната среда одобри  капиталовото желание на компанията. Общинските съветници в Казанлък и Павел баня приеха заявления против реализацията му и в поддръжка на обезпокоените жители, а жителите на двете общини проведоха редица протести. 

В случай, че получим опция за осъществяване на капиталовото предложение, ще осигурим прецизно съблюдаване на екологичните параметри , планувани в законодателството за сходни вложения и заложени в разрешенията, които биха съпътствали активността ни, уточни в публично писмено изявление изпълнителният шеф на " Кастамону България " АД Чаатай Пийадеджи.

Той съобщи готовността на сдружението за разговор и бистрота във всички стадии на капиталовото предложение. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР