Въпреки дадената възможност заведенията с открити части да работят, макар

...
Въпреки дадената възможност заведенията с открити части да работят, макар
Коментари Харесай

До 40% от кръчмите все още са затворени


Въпреки дадената опция заведенията с открити елементи да работят, въпреки и при понижен потенциал и съблюдаване на отдалеченост сред масите, това не всеки път е стопански обосновано – доста от тях работят или на загуба или облагата стига само за покриване на разноските за наем и личен състав. Това изясни пред Радио “София ” Атанас Димитров, съпредседател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

А заведенията, които не разполагат с външни елементи, стоят затворени към този момент два месеца и половина и това в допълнение утежнява икономическата конюнктура както за тях, по този начин и за личния състав им.

Собствениците на заведения без маси навън гледат с вяра към датата 1 юни, тъй като въпреки и към момента да няма заповед и написани инструкции, държавното управление към този момент няколко пъти загатна, че тогава ще могат да проработят и те. Това ще направи и към този момент функциониращите обекти по-малко подвластни от метеорологичните условия, а увеличението на потенциала ще направи работата им финансово малко по-обоснована, сподели още Атанас Димитров.

„ Колкото повече ограниченията се подвигат, толкоз повече ще се връщаме към нормалността. В момента работим мъчно и комплицирано. Много от сътрудниците отхвърлиха да отворят, други работят на загуба. “

Туризмът обезверено се нуждае от живителни средства сега и разчита на идния сезон. Заради ограничаването за работа на закритите елементи на заведенията обаче, много хотели и къщи за гости срещат компликации при изхранването на туристите си. Наложи се да намират различни решения.

Например, подготвят обща храна като кетъринг – по стаите.

„ Нашите разбори демонстрират, че 35-40% от обектите не работят. “

В София заведенията, които досега нямаха право да работят заради липса на открити елементи, също се готвят да проработят, в случай че държавното управление издаде публична наредба.

Иво Илиев е притежател на стилен бар в центъра на столицата и споделя, че въпреки и да не залага вяра за облаги, евентуално ще отворят от началото на юни. За интервала, в който барът не е работил, наемът им е бил сведен, а на личния състав си той е изплащал минимални заплати. Споделя, че не се е възполвал от ограниченията 60/40 защото не има вяра в тях. „ Ще отворим, едвам опипаме почвата и да понижим количествата залежаващ алкохол “, майтапи се той. Съображенията му обаче са свързани главно с настройките на личния състав и потребителско държание.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР