Въпреки че заяви, че думата ревизия не влиза в приоритетите

...
Въпреки че заяви, че думата ревизия не влиза в приоритетите
Коментари Харесай

Просветният министър откри, че училищната система е политизирана

Въпреки че съобщи, че думата " проверка " не влиза в целите на МОН, служебният министър проф. Николай Денков освети от дълго време действителен, само че неглижиран проблем в родната просветителна система. В изявление за той разяснява, че изненадващо се е натъкнал на сериозен систематичен проблем - политизирането на учебната ни система.

По думите му той не се е виждал през 2017 година при предходния му мандат като служебен министър и е обвързван с йерархичната конструкция в междинното образование - това, че министърът назначава началниците на районните ръководства по образованието, те от своя страна назначават шефовете, а шефовете - учителите. " По принцип това е добра система, основава дисциплинираност и при появяването на проблем може да се реагира доста бързо. Йерархичната система обаче основава и едно изкушение - да се употребява за други цели ", споделя той, давайки прегледен образец за това. 

" С изненада научих, че за изборите за 45-то Народно събрание 11 от 28 началници на РУО са били в дълготраен отпуск по партийни каузи . Получихме също множество сигнали за партийна интензивност и даже за напън в интерес на избрана партия в предизборната акция. А в този интервал образователната година беше в разгара си, имаше проблеми, свързани с отдалечено образование ", разяснява проф. Денков.

По думите му сходно държание за него е недопустимо.  " Тази система тябва да бъде изцяло деполитизирана и департизирана, тъй като става дума за образованието и възпитанието на нашите деца, което е надпратийна и национална идея ", споделя министърът и насочва предизвестие към шефовете на РУО да не употребяват позициите си за партийна активност, тъй като ще се намеси уверено при всеки сигнал за такава.

" Явно би трябвало да се вкарат спомагателни контролни механизми, които да не разрешават потреблението на учебната система в полза на партия, която и да е тя . Разглеждаме нормативната база и в случай че не се наложи, ще предложим допълнения, които да подсигуряват деполитизацията и да защищават учебните заведения от корист с власт за партийни потребности ", споделя още той.

 

ПРИОРИТЕТИ

Четири бяха оповестените от МОНза идващите три месеца. Първият е за успешното довеждане докрай на образователната година, вкл. държавните зрелостни изпити, НВО-то след 4, 7 и 10 клас и приема след главно обучение. Вторият е изчерпателен разбор на резултатите от отдалеченото образование, който МОН към този момент е почнал да прави и след който ще предложи пакет от ограничения, които да бъдат прилагани от идващия екип в министерството. Третият приоритет е висшето обучение - тук ще бъде приключена пътната карта на всишето обучение, като бъде добавена и изчезналата аналитична част, а като четвърта задача екипът на проф. Денков ще направи обзор на дейностите по Плана за въстановяване и развиване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР