Въпреки че засега убедително води в изборната надпревара, ГЕРБ отново

...
Въпреки че засега убедително води в изборната надпревара, ГЕРБ отново
Коментари Харесай

"Алфа Рисърч": ГЕРБ остава без мнозинство в Столичната община

Въпреки че към този момент безапелационно води в изборната конкуренция, ГЕРБ още веднъж няма да успее да завоюва болшинство в бъдещия Столичен общински съвет (СОС). Това сочи електорално изследване на „ Алфа Рисърч “.

За общинската листа на ГЕРБ ще гласоподават 32.1% от гласоподавателите, които са твърдо решили да отидат до урните. Българска социалистическа партия остава надалеч обратно с 21.4% на 100. Следва дясното обединяване „ Демократична България “ с 15.5%. До четвъртото място се добира Вътрешна македонска революционна организация с 6.1%. По малко от 2% събират „ Глас Народен “ на Светослав Витков, обединението сред ДБГ, Национална движение „Симеон Втори" и ЗНС, АБВ на някогашния президент Георги Първанов, „ Движение 21 “ на ексдепутата Татяна Дончева и НФСБ на Валери Симеонов.

„ В бъдещия СОС могат да се чакат сред 7 и 9 листи, без ясно болшинство, което занапред вещае сложни времена за столичния кмет и тествания за политическите тактики и управнически задължения на подкрепящите го политическите сили “, разясняват социолозите.

Далеч по-оспорвано се чака да бъде надпреварата сред кандидатите за кмет на столицата. Йорданка Фандъкова - настоящ кмет и претендент на ГЕРБ, води с 36.3%. Непосредствено я следва издигнатия от предприемчив комитет някогашен омбудсман Мая Манолова, която към този момент събира 34.6 на 100. „ Плюсът за Йорданка Фандъкова е, че съумява да удържи гласоподавателите на ГЕРБ в тази комплицирана настройка. Плюсът за Мая Манолова е, че съумява да разшири обичайния Българска социалистическа партия избор с близо 10 на 100. В тази ситуация при балотаж ключов ще е ценностният избор на симпатизантите на " Демократична България ", които ще дефинират в огромна степен пътя към София “, разясняват социолозите.

Номинираният от „ Демократична България “ Борислав Игнатов има поддръжката на 10.7% от решилите да гласоподават. Евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки към този момент получава 6.9%. Независимият Борис Бонев, който съставлява гражданската група „ Спаси София “, се подрежда на пето място с 4.8 на 100.

Близо половината гласоподаватели в София (45.3%) сигурно ще отидат до урните. Този дял евентуално ще се увеличи, защото мощните кандидатури и действителното съревнование сред тях активизират гласоподавателите, считат социолозите.

ИЗСЛЕДВАНЕТО

Проучването е извършено в интервала 3-7 октомври 2019 година и се осъществя със лични средства на „ Алфа Рисърч “. Анкетирани са 801 пълнолетни жители от София с право на глас в локалните избори. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление по домовете на интервюираните лица.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР