Въпреки че законодателят задължи да се монтират предпазни колани в

...
Въпреки че законодателят задължи да се монтират предпазни колани в
Коментари Харесай

Фирми алармираха, че се бави поставянето на колани в автобусите

Въпреки че законодателят задължи да се инсталират защитни колани в пътническите рейсове, Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " съзнателно забавя този развой. Това се споделя в протестно писмо на упълномощените изпитателни лаборатории и нотифицирани механически служби за България " Технотест "  и " Тиат ".

Те посочват, че " българските изпитателни лаборатории от месеци разполагат с утвърдени стендове за изпитване закрепването на колани в старите пътнически рейсове ", само че коланите по този начин и не са инсталирани. Това е нарушаване на закона, защото през септември предходната година парламентът прие дефинитивно промени в Закона за пътищата, с които задължи компаниите за пътнически транспорти да оборудват рейсовете си с колани. Решението беше взето директно след жестоката покруса край Своге, при която 20 души изгубиха живота си, откакто рейсът им изхвърча от пътното платно.

" Технотест "  и " Тиат " сигнализират и за лобистки интереси в новия проектозакон за пътните транспортни средства. Според двете компании се прави опит те да бъдат отстранени от   " псевдопредставителства на задгранични механически служби " и в последна сметка да се вдигнат цените на услугите. " За разлика от нелегално работещите представителства на задгранични компании, българските механически служби и изпитвателни лаборатории са упълномощени от ИА “Българска работа по акредитация ”, както и разполагат с опит, експерти, база, стендове и съоръжение, нужни за надлежното осъществяване на редица пътнотранспортни изпитвания, директно свързани с сигурността на пътуващите в страната хора и товари ", написа в отвореното писмо на двете организации.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР