Въпреки че взе решение да не доставя оръжия Кирил Петков

...
Въпреки че взе решение да не доставя оръжия Кирил Петков
Коментари Харесай

Кирил Петков пред Ню Йорк Таймс: Щом България се противопостави на Путин значи всеки може

Въпреки че взе решение да не доставя оръжия Кирил Петков счита, че България се е противопоставила на Путин.

Според премиера Кирил Петков Русия доста неверно си е направила сметките с превръщането на България в тест за способността ѝ да нанася стопански вреди и да промени държавната политика към Украйна. " Ако най-зависимата от Русия страна с най-ниския Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Европейски Съюз, може да си разреши да се опълчи на Путин, то всеки би трябвало да може да се изправи против него ", споделя той.

Това разказва " Ню Йорк таймс " в обширна обява в сряда, а цитатът на Петков е споделян през последните часове и от известни водачи в Европа, съобщи Дневник. Заглавието на публикацията е  " В предишното най-хубави другари, през днешния ден България застава против Русия "  и стартира описа със замерянето със снежни топки на премиера на връх Шипка на 3 март.

В последвалите седмици страната, считана от Москва за най-верен другар в Европа, наложи с останалите членове на Европейски Съюз все по-строги стопански наказания на Русия, предложи да ремонтира развалени военни хеликоптери и бронирана техника на Украйна и изгони още съветски дипломати, продължава изданието.

" Бързото утежняване на връзките с България - бедна, само че значима в символен проект, страна поради исторически околните си връзки с Русия, акцентира какъв брой надалеч отвън сюжета - и то освен на бойното поле - излезе нашествието против Украйна, подредена от Владимир Путин ", разказват Андрю Хигинс и Боряна Джамбазова.

" Традиционно Русия постоянно е имала огромно въздействие тук, само че се оказахме изненада за тях. Те не схващат какво се е случило ", споделя още Кирил Петков в изявление в София предходната седмица.

Според него прекъсването на газа е реакция на вбесената Русия, която дружно с това е почнала хакерски атаки против сървърите на държавна енергийна компания и системата на пощите за разпределяне на пенсии. " В момента сме под мощна офанзива ", добавя министър председателят, съгласно който това е " опит да бъде съборено държавното управление " посредством раздухване на вътрешно неодобрение.

" Опитват се да ни трансфорат в образец ", продължава той, разказвайки за руския енергиен напън над страната като ориентиран към основаване на обстановка, в която " енергийните цени ще излетят до небето и държавното управление ни ще падне ".

Според " Ню Йорк таймс " и оцеляването на без това нежната ръководеща коалиция зависи значително от събирането на различни източници на сила благодарение на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Василев счита, че Москва е преиграла и е принудила другояче спорещите страни на Балканите да се обединят за огромни взаимни дейности, контриращи заплахата Русия ненадейно да спре доставките. " Това ми дава огромна вяра, че газовото оръжие ще се окаже освен пресилено (бел.ред. - дословният израз е " книжен тигър " ), само че и ще се обърне против този, който го използва ", добавя вицепремиерът.

В публикацията е разказано още за безобразното държане на съветската посланичка Елеонора Митрофанова, за което тя бе извикана и се извини, несъмнено от премиера като " дейности не на посланик, а на пропагандна машина ". " Сега е моментът да се заеме мощна позиция против съветските шпиони и сътрудници. Сега е време за пречистване ", добавя Петков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР