Въпреки че всички погледи са вперени в операция Маслинова клонка

...
Въпреки че всички погледи са вперени в операция Маслинова клонка
Коментари Харесай

На колко фронта и срещу кого да застане Турция?

Въпреки че всички погледи са вперени в интервенция " Маслинова клонка " на Турция в Сирия, температурата се повишава в Егейско и Средиземно море, написа Селин Насъ за Hürriyet Daily News, представен от БГНЕС.
На 10 февруари турският флот блокира сондажен транспортен съд, работещ по контракт с италианската енергийна компания ENI, който търси газ край крайбрежията на гръцки Кипър. Само три дни по-късно турски и гръцки плавателни съдове за брегова защита застанаха едни против други при островите Кардак (Имиа). Двете страни стигнаха на ръба на войната в тази област преди 22 години.
" Можем да се бием както в Африн, по този начин и в Егейско море ", сподели началникът на генералния щаб Хулуси Акар, като ни подсети за " Стратегията за военни дейности 2.5 " на дипломата деец Шюкрю Елекдаг, препоръчана през 1994 година Тогава Елекдаг акцентира многостранните закани пред Турция и посъветва държавното управление да създаде тактика за защита, способна да води война на 2.5 фронта: На запад против Гърция, на юг против Сирия и вкъщи против ПКК.

Разбира се, когато се преглежда днешната интернационална политическа среда, балансите на силата, връзките на съюзите, както и социално-политическата промяна, която Турция претърпява, светът и настоящите лица се трансформираха. Независимо от това, към момента е допустимо да се вършат паралели с 90-те години на предишния век, когато се прави оценка методът на Турция към актуалните провокации.
Днес Турция още веднъж се стреми към насочена към сигурността външна политика, придавайки тежест на твърдата мощ в решаването на политически спорове . Подобно на 90-те години, придобиването на автономност и самодостатъчност на Турция по въпросите на защитата и сигурността закупи изключително значение, изключително във време, когато Анкара съществено оспори уговорката на НАТО за нейната отбрана против районните закани.
За Турция противодействието на опасността от ПКК е толкоз значимо в този момент, както през 90-те години. Това, което се промени обаче, е, че Съединени американски щати и Европа намерено поддържат тази формация, с цел да подкопаят Турция . Недвусмисленият отговор на Запада за опита за прелом от юли 2016 година и връзките сред НАТО и някои от превратаджиите унищожиха доверието на Турция в Алианса, тъй че Анкара възприема същинската опасност, която не произтича от Юга, а от Запада.
Следователно, с цел да се предотврати образуването на кюрдски кулоар по границите, Анкара избра да се причисли към Русия и Иран, тъй като тези страни са се потвърдили като по-гъвкави във връзка с проектите на Турция да облекчи загрижеността си заради кюрдите в съпоставяне със Съединени американски щати, макар че те в ослепителен контрастност с Турция, поддържат Башар Асад в Сирия .
Друг друг фактор са връзките на Анкара с Израел. Засилването на военните контакти сред Турция и Израел в средата на 90-те години, изключително когато Анкара се сблъска с проблеми с доставките във Вашингтон и Берлин, тъкмо както през днешния ден, обезпечи на Анкара възпираща мощ и стратегическо преимущество пред противниците й и също способства за възстановяване на връзките Вашингтон.

Днес обаче сред Турция и Израел вее леден вятър заради поддръжката на Израел на придвижването за самостоятелност на Арбил .
Досега Израел е безпристрастен за сирийските кюрди. От началото на сирийската война, Израел смята Иран за съществена опасност. След като Израел смъкна ирански дрон, който влезе в неговото въздушно пространство предходната седмица, той провежда интервенция в Сирия, единствено с цел да стане очевидец по какъв начин един от неговите F-16 беше свален от Дамаск. Инцидентът докара Израел и Иран изправени един против различен, увеличавайки риска спорът в района да се популяризира на нови фронтове .
Всъщност, до неотдавна Анкара също показваше терзания от " персийския експанзионизъм ", отнасящ се до възходящата мощ на Иран - неин комшия и противник. Въпреки това " кюрдски кулоар ", достигащ до Средиземно море, остава по-голяма опасност в очите на Анкара .
Тъй като пространството за маневриране в Сирия става все по-малко, конкуренцията се изостря. Съединени американски щати, които акцентираха на опълчването против Иран и желанието на Русия да резервира Асад на власт, евентуално ще се сблъскат в някакъв миг, в случай че Русия не убеди Дамаск да обуздае иранската мощ - задача, за която имаме всички учредения да се съмняваме заради волята и потенциала на Русия.
Ако това се случи, човек се пита къде ще стои Турция, изключително в случай че Иран и Асад, сходно на Съединени американски щати, поддържат кюрдите в Африн , защото Русия работи за даване на конституционни гаранции на сирийските кюрди във връзка с автономията.


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Анализи и мнения  Битката за Балканите: Какво значи декларацията за уголемение на Европейски Съюз? Битката за Балканите: Какво значи декларацията за уголемение на Европейски Съюз?  Загрижеността на Съединени американски щати от пакта за защитата на Европейски Съюз беляза конгрес на НАТО Загрижеността на Съединени американски щати от пакта за защитата на Европейски Съюз беляза конгрес на НАТО  Турция - страната, приела най-вече бежанци в света Турция - страната, приела най-вече бежанци в света  Страх сковава разделения косовския град Митровица Страх сковава разделения косовския град Митровица  Пречи ли Тръмп на ФБР да го разобличи по отношение на съветската интервенция - наподобява Пречи ли Тръмп на ФБР да го разобличи по отношение на съветската интервенция - наподобява " да " Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image В " Пирогов " ще се организира скрининг за сп...
Лаборатория по клинична имунология в УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов” афишира акция за скрининг на хронична грануломатозна болест....
МОН алармира прокуратурата за пособие... Каролина Ерера се сбогува с модата с проща... Санирането може да нарастне трагично, би... Ананиев изиска оставката на шефа на НЗОК НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 16 февруари
Овен Този петък посветете на научаването на нещо ново. Дори на пръв взор да ви се коства, че няма какво да извлечете от информацията...
Фантастично! Григор Димитров отбрани точкит... Милан разруши Лудогорец в Лига Европа Руското Министерство на външните работи реагира с подигравка на думи на Б... Новините: Най-важното за деня, 15 февруари НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Борисов: Радев да сезира прокуратурата,...
Министър-председателят Бойко Борисов прикани президента Румен Радев да сезира прокуратурата и други институции по своя преценка, в случай че...
Русия: Европейски Съюз дискриминира етнически малцинств... Христо Иванов: Борисов се опита да се разг... Атанасова: ГЕРБ ще стартира спор и ще глас... Руският дипломат: Вероятно Путин ще пристигна...  www.expert.bg  " Росатом " ще строи вятърни паркове в Южн...  Българската стопанска система - напред и нагоре Българската стопанска система - напред и нагоре  Премахнаха 1438 кв. м бетон от плаж „ Слънчев бряг-север “ Премахнаха 1438 кв. м бетон от плаж „ Слъ...  Ето по какъв начин наподобява сватбена торта за 1 млн. $ (Снимки) Ето по какъв начин наподобява сватбена торта за 1 млн...  www.iwoman.bg  Духовността е път, който човек извървява самичък, само че не в самотност Духовността е път, който човек извървява...  Имах потребност да ме изчакаш Имах потребност да ме изчакаш  Настъпва годината на Жълтото земно куче Настъпва годината на Жълтото земно куче  5 значими урока за любовта, които всяка жена би трябвало да знае 5 значими урока за любовта, които всяка же...  http://www.sportlive.bg  Нова изненада: Наско Сираков напусна Изпълкома на БФС Нова изненада: Наско Сираков напусна Изп...  Следете НА ЖИВО: Конгресът на БФС Следете НА ЖИВО: Конгресът на БФС  Тенис в Ротердам НА ЖИВО: Григор Димитров - Андрей Рубльов Тенис в Ротердам НА ЖИВО: Григор Димитро...  Пенев и екипът му напуснаха Конгреса, само че са сигурни, че печелят изборите Пенев и екипът му напуснаха Конгреса, само че... Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Нови Най-четени Най-коментирани На какъв брой фронта и против кого да застане Турция?... 38 0 Традиционни кукерски игри ще се проведат в Бургас... 37 0 Удължава се възбраната за потребление на коли по основен бул. в Бурга... 79 0 По случай годишнината от обесването на Левски в Челопеч ще има специал...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР