Въпреки че всеки от нас е чувал в детството си

...
Въпреки че всеки от нас е чувал в детството си
Коментари Харесай

Кашкавалът е полезен за сърцето, сиренето гони диабета

Въпреки че всеки от нас е чувал в детството си фразата „ Изпий си млякото - потребно е ", през последните години мнозина се поддадоха на подозрението дали бабите им са били прави, поради десетките знайни и незнайни теоретици, които несправедливо лепнаха етикета „ нездравословни " на млякото и продуктите, създавани от него.

Сега обаче е време да ги оправдаваме и да ги върнем в графата „ Полезни ". И то най-много, тъй като натуралните млечни артикули - сирене, кашкавал, извара и така нататък, са извънредно значими за здравето ни, защото съдържат голям брой витамини, белтъчини, въглехидрати, аминокиселини, минерални соли и микроелементи. Да не забравяме и млечно-киселите бактерии лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, които държат под надзор неприятните бактерии в организма, създават артикули, нужни за обмяната на веществата и усъвършенстват храносмилането. Затова не би трябвало да се лишаваме от млечните артикули, в случай че нямаме потвърдена нетърпимост или алергия, и те би трябвало да участват на ежедневната ни софра.

Макар че обичайно се приказва доста по-често за изгодите от потреблението на сирене, ние ще обърнем внимание първо на вкусното прелъщение - кашкавала. Той може да се направи от биволско, козе, овче или краве мляко, което цистерните на „ Димитър Маджаров " всеки ден събират от Стамболийски чак до Елхово.

Когато дойде в мандрата, млякото се тества и охлажда, и влиза в цикъла на произвеждане. Кашкавалът би трябвало да зрее задоволително дълго - повече от 60 дни, с цел да придобие усета, който познаваме и обичаме. В него, както и в сиренето, не се влагат изсъхнало мляко или растителни мазнини - единствено свежо мляко! За производството на 1 кг кашкавал са нужни сред 8 и 10 литра мляко. Почитателите на кашкавала сигурно ще се зарадват да научат, че обичаният им артикул е потребен за здравето на сърцето. Доказано е, че ежедневната консумация на 40 грама кашкавал снижава риска от сърдечно-съдови болести с 14%, а от инсулт с 10 %.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР