Въпреки че всеки човек го приема по различен начин, истината

...
Въпреки че всеки човек го приема по различен начин, истината
Коментари Харесай

Какво представлява синдромът на Дориан Грей

Въпреки че всеки човек го приема по друг метод, истината е, че никой не желае да остарява. Социалният натиск да останем постоянно млади и красиви е явен и ни заобикаля непрекъснато. Има и такива, които съумяват да одобряват и обичат облика си, даже с несъвършенствата си във всеки витален стадий. Но има и такива, които развиват съществени мании. Този феномен е прочут като синдром на Дориан Грей.
Прочетете още
Въпреки че не е включено в главните диагностични наръчници по логика на психиката и психиатрия, това събитие визира доста хора. Всъщност се счита, че към 3% от популацията страда от него. Този синдром се характеризира с прекомерна угриженост за облика на тялото и мощно отменяне на стареенето. И макар обстоятелството, че свързваме тези характерности с женския пол, мъжете също страдат от него.

Синдромът на Дориан Грей е социокултурен и психически феномен, свързан с натиска за поддържане на млад и прелъстителен външен тип. В романа на Оскар Уайлд „ Портретът на Дориан Грей “ основният воин продава душата си, с цел да резервира безконечната си младост. Именно в тази рамка на суетност се развива разстройството.

По този метод можем да кажем, че това е добито разстройство (с което човек не се ражда, а по-скоро се развива в границите на социокултурните стандарти, фокусирани върху външния вид). Въпреки това, не всички хора имат идентични реакции или признаци. Хората с по-ниско самочувствие и тези, които фалшифицират високо такова, са най-уязвими.

Хората с този синдром са прекомерно загрижени за външния си вид и имиджа си. Те в действителност са ужасени от грозотата или деформацията на тялото и се взират в облика си още веднъж и още веднъж в търсене на недостатъци, с цел да ги поправят.

Възможно е да се появят симптоми на дисморфофобия, обръщайки внимание на минусите и изкривявайки усещането за област от тялото, която се смята за извънредно неприятна и непропорционална, когато в реалност не е по този начин.

За поддържане на хубостта и младежкия тип се използват всякакви помощни средства, лекувания и медикаменти, с които се злоупотребява. Например:
Средства за възобновяване на растежа на косатаЛекарства срещу еректилна дисфункцияЛекарства срещу затлъстяване и други типове естетически цели (като ревитализиране на кожата или увеличение на мускулната маса)Козметична дерматологияПластични операцииКрайни диети и безчовечен физически извършения
Хората с този синдром имат податливост към нарцисизъм в търсенето на безконечна младост и прелъстителен и съвършен външен тип. Освен това човек може да се усеща надминаващ останалите в разнообразни аспекти, да е суетлив, да счита, че заслужава особено отношение или че има повече права от другите. 

Друго особено държание е отхвърлянето на стареенето с изключение на физически, по този начин и психически. Тези, които страдат от синдрома на Дориан Грей, правят всичко допустимо, с цел да живеят по метод, характерен за младежите. Те заобикалят да контактуват с хора към тяхната възраст и изрично заобикалят да се включват в действия с тях. Намирайки се в среда, присъща за младите, те си фантазират, че са в разцвета си.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР