Въпреки че виждаме морето и небето синьо, рядко в природата

...
Въпреки че виждаме морето и небето синьо, рядко в природата
Коментари Харесай

Каква тайна се крие зад синия цвят в природата

Въпреки че виждаме морето и небето синьо, рядко в природата срещаме синия цвят.

Замисляли ли сте се за какво няма сини тигри? Защо мечките или пък лисиците не са сини?

Защото еволюцията не се е погрижила за синия цвят

и природата е по този начин устроена. Повечето цветни пигменти не се създават в тялото ни.

Затова животните одобряват най-разнообразни храни, които им оказват помощ да се оцветяват в разнообразни цветове.

Фламингите да вземем за пример се раждат сиви, само че заради характерния си метод на хранене – с цианобактерии и артемии, те стават розови.

Ракообразните съдържат пигмент, наименуван каротеноид, който оказва помощ на птиците да се оцветяват в разнообразни цветове.

Такъв резултат обаче не се следи със синия цвят. Как тогава някои редки типове птици и пеперуди стават изцяло сини?

Роля играе светлината

Перата на птиците имат мънистена или кристална конструкция, която усвоява светлината по подобен метод, че единствено синият цвят може да избяга от нея и да се отрази. При сините очи на хората цвета още веднъж се дължи на структурата на окото, а не на пигментни кафези.

За да разберем по какъв начин този трик работи, първо би трябвало да си напомним едно разбиране от часовете по физика – интерференция, тъй като точно тя реализира този резултат.

Най-просто казано, интерференцията е събитие, при което две или повече талази се наслагват, с цел да образуват резултатна вълна с по-висока или по-ниска амплитуда.

Тя нормално се отнася до взаимоотношението на талази, които са взаимно свързани или кохерентни между тях (защото идват от еднакъв източник, или тъй като имат идентична или съвсем идентична честота).

И защото светлината се популяризира на талази, тя също претърпява интерференция. Когато два лъча светлина се сблъскат, те образуват лъч с по-висока активност (конструктивна интерференция) или с по-ниска активност (деструктивна интерференция).

При конфликта е допустимо гребените или коритата да сe припокриват между тях – тогава се следи градивна интерференция, а в случай че гребен се припокрива с корито, се следи деструктивна интерференция.

Когато светлината се срещне с предметите, част от нея се отразява в най-горния пласт, друга се гълтам, а една част се отразява в долния клон. Това довежда до появяването на два лъча светлина с идентични дължина и интензитет на вълната.

За множеството цветове отразените светлинни лъчи ще бъдат изчерпани и няма да ги виждаме, само че при появяването на синия цвят двата лъча, които се отразяват, са в резултат на градивна интерференция и по тази причина можем да ги забележим.

В природата съществува единствено един прочут на индивида тип

пеперуда, който има синьо оцветяване и за него се знае прекомерно малко, че явлението да бъде обяснено.

Растенията също нямат наследник пигмент – те по природа са сиви, само че употребяват червен пигмент, който окисляват или смесват с разнообразни молекули и пигменти, с цел да получат наследник цвят.

Любопитни обстоятелства от света на животните (ГАЛЕРИЯ)

При множеството останали сини обекти и същества в природата обаче, ключът се крие в светлината и усещанията на човешкото око.

Еволюцията не е съумяла да развие синия пигмент в природата, само че за този минус се е погрижила физиката.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.

Разберете отговорите на още въпроси:

Знаете ли кой е кралският цвят и за какво

Защо слоновете съвсем не се разболяват от рак

Как цветовете въздействат на нашето държание и страсти

Подобряват ли зрението ни морковите, или това е неистина
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР