Въпреки че вече сме юни, времето все не ни дава

...
Въпреки че вече сме юни, времето все не ни дава
Коментари Харесай

Уикенд във Вършец

Въпреки че към този момент сме юни, времето все не ни дава опция да се зарадваме, че идва лятото. Освен него, идва и уикендът. Въпреки съмненията в температурите, можем да оползотворим двата почивни дни, избирайки дестинация, която ни предлага разнообразни благоприятни условия за отмора.
 Уикенд в Крушуна
Уикенд в Крушуна

Бягство измежду природата

И изборът ни този път е Вършец. Град в Северозападна България, прочут още като Града на здравето. Свързваме го най-много с минералните извори и лековитата вода, само че тук можем да намерим доста повече. Разстоянието от София е малко под 100 км, а от Пловдив - малко над 220.

Вършец е ситуиран в подножието на връх Тодорини Кукли в Стара планина, във Върчешката долина, което ни подсигурява прелестна панорама, накъдето и да се обърнем . Градът е измежду природата, а природата е на всички места към града.
 Снимка 427555

Алеята с чинарите е едно от обичаните места в центъра за разходка на локални и туристи. Именно към нея преди десетилетия изникват редица къщи и вили. А известността на Вършец като курортен град води до неговото развиване с бързи темпове.
 Снимка 427557

Художествената изложба и Общинският музей също влизат в листата с местоположения, които е добре да не пропущаме, в случай че се озовем във Вършец.

От града потеглят доста направления за планински туризъм. Най-известна е екопътеката Иванчова поляна . Маршрутът потегля от Градския парк, има дължина към шест километра, а разходката по нея лишава към три часа. На края се намира водопадът " Райски ъгъл ", който е идеално място за отмора след дългото вървене.
 Снимка 427554

Но релаксът във Вършец ни е обезпечен от балнео изворите, които са това, което прави града известна дестинация за туризъм и СПА. Водата е с ниска минерализация, без аромат и усет, с температура към 37 градуса.

Тя съдържа редица химични детайли, на които се дължат лечебните й свойства. Подходяща е както за бани, по този начин и за инхалации и пиянство. Помага за битка с умората и физическото напрежение, както и при сърдечно-съдови, чернодробни, стомашно-чревни болести, както и такива на нервната и ендокринната система.

В центъра на града са ситуирани двете бани с минерална вода. По-старата е издигната през 1910г. и е първата в страната. Днес обаче не действа. По-новата (от 1930 година, само че реставрирана) ни предлага минерален басейн и вани, в който се да се насладим на лечебните свойства на водата.
 Снимка 427562

В града има и редица СПА хотели, които оферират настаняване, комбинирано с опция за потребление на басейни с вода от минералните извори.

На пет километра от града се намира село Спанчевци . В него също има минерални извори и комплекси с басейни, които са още по-близо до планината и гората.
 Уикенд край Берковица
Уикенд край Берковица

Поредна концепция за уикенда

А на още няколко километра е и Клисурският манастир . Той е основан през XIII век, а иконостасът в него е разгласен за монумент на културата. Светата обител също е място, в което можем да пренощуваме против скромна сума.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР