Въпреки, че вече се продават свободно зарядни подложки, истинската революция

...
Въпреки, че вече се продават свободно зарядни подложки, истинската революция
Коментари Харесай

Безжичното дистанционно зареждане е все по-близо

Въпреки, че към този момент се продават свободно зарядни подложки, същинската гражданска война в безжичното зареждане ще се състои в това, когато софтуерните компании съумеят да основат дейно безжично зареждане от разстояние. На CES 2019 (Consumers Electronic Show) бяха показани стъпки в тази посока.
Компанията Energous показа WattUp, приемо-предавателна технология за безжично, отдалечено зареждане. Стийв Ризоне (изпълнителен шеф на Energous) споделя: „ Тази технология ще бъде внедрена и в смарт телефон “. Въпреки, че към този момент Energous вземат участие в договаряния, от компанията няма да оповестят коя е другата договаряща страна, а съгласно изискванията на контракта това в никакъв случай няма да бъде оповестено. Освен WattUp, Energous демонстрираха и първообраз на интелигентен часовник, който разполага с гъвкава антена, вплетена в каишката, както и още няколко устройства.
Това, което всички показани устройства имат като обща линия, е че те употребяват релативно малко сила и не са плоски. Традиционното безжично зареждане се реализира чрез плоски зарядни станции, върху които се слага устройството (което би трябвало също да е плоско, каквито са смарт телефоните или умните часовници). Самите зарядни се нуждаят от водоравно пространство, което може да сътвори избрани неудобства. Тези условия са нужни, с цел да могат магнитите в зарядната поставка и устройството, което ще се зарежда да осъществят контакт и по този метод магнитните намотки да стартират да реализират трансфер.
Но други дребни устройства, като слушалки и слухови апарати нямат нужната плоска форма. Те са дребни и имат неправилна форма с разнообразни извивки и не биха могли да употребяват индуктивното зареждане. Дистанционното зареждане от своя страна на този стадий може да обезпечи слаб енергиен трансфер на разстояние до към метър, без да се въздейства от формата на устройството или ъгъла под който то се намира по отношение на излъчвателя. Устройства с дребни акумулатори биха могли да се заредят в границите на 30 минути до час. За новия излъчвател не е проблем да включва и апостериори безжично зареждане, което съчетано с плоската форма би разрешило зареждане на смарт телефони, до момента в който други дребни потребители, които не могат да употребяват този способ, са в близост да се заредят.
Плановете на Energous включват технология, която да зарежда по-енергоемки устройства от по-голямо разстояние (приблизително до 4.5 метра), като това устройство би трябвало да се появи до края на 2020 година
Автор: Георги Кацаров, Софтуерен университет
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР