Въпреки че валидността на изтичащите тази година около 2 милиона

...
Въпреки че валидността на изтичащите тази година около 2 милиона
Коментари Харесай

Дълги опашки започнаха да се вият за нови лични документи

Въпреки че валидността на изтичащите тази година към 2 милиона персонални документи бе продължен с половин година поради коронакризата, пред паспортните служби в страната започнаха да се извиват опашки. Струпване на хора пред РПУ-ата има в София, в Хасково, в Пловдив, Бургас и други огромни градове, като съществена причина за ударната замяна на персоналните карти и интернационалните паспорти, е отварянето на границите и пътуванията в чужбина.

Само за ден в Хасково да вземем за пример през паспортната работа са минали над 250 души, които се прибират в България през юли и август. Големият напор обаче занапред следва поради огромния мюсюлмански празник Курбан Байрам, когато се чака завръщането на още българи, живеещи зад граница.

Заради приключването на валидността на документите им за идентичност единствено в София пък през последния месец са подадени над 35 000 заявки за нови персонални карти.

Средно дневно в столицата се обслужват над 3 500 души. От вътрешното министерство настояват, че макара и да се образуват опашки, хората минават бързо, защото са били назначени повече чиновници, които да ги обслужват. Най-голям е напорът в утринните часове, защото тогава хората отиват на работа. В столицата най-дългите опашки се вият пред Второ, Шесто и Четвърто РПУ.

Мобилни екипи на Министерство на вътрешните работи също посещават работни места за групово приемане на заявки.

В Пловдивско би трябвало да бъдат сменени над 250 000 документи за идентичност.

По време на изключителното състояние и актуалната епидемиологична конюнктура услугата за издаване на нови персонални документи не е прекратявана. Както " Сега " писа нееднократно още преди коронакризата при започване на годината от Министерство на вътрешните работи приканиха хората да подават молби за нови документи преди периода на приключването им. Причината е, че множеството от тях са годни до септември и по този начин от вътрешното министерство се пробваха да предотвратят хаоса и напрежението пред гишетата, което се случи преди 10 година

СТАТИСТИКА

От 13 март до края на май да вземем за пример са издадени 142 529 персонални карти, 63 096 паспорта и 78 745 шофьорски книжки .

Личните карти и шофьорските книжки, изтичащи в интервала от 13 март до 31 октомври т.г., бяха автоматизирано удължени с 6 месеца. Те имат всички права на постоянен документ в България като се изключи овакантяване на страната. С изтекли персонални карти обаче хората могат да се приберат у нас. Документът дава право на човек да премине през границите на над 40 страни. Договорката беше реализирана от българското външно министерство и отрасловите институции на страните.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР