Въпреки че в комисия не срещна подкрепа, в пленарната зала

...
Въпреки че в комисия не срещна подкрепа, в пленарната зала
Коментари Харесай

10 г. стаж ще трябва да има шефът на разследващите инспектори към КПКОНПИ, на трето заседание НС ще довърши закона

Въпреки че в комисия не срещна поддръжка, в пленарната зала мина концепцията на Тошко Йорданов от Има Такъв Народ шефът на дирекцията, която ще дава отговор за проверяващите инспектори да има 10-годишен стаж. Това накара Бойко Рашков от Политическа партия, който по-рано искаше 8-годишен стаж, да се откаже от желанието си. Макар че неговото гледище бе по-голямата умелост да е за проверяващите инспектори. Петър Петров от " Възраждане " също мислеше в тази тенденция, само че за 10- годишен стаж.

Бившият вътрешен министър се ядоса на предлагането на комисия стажът за юристите да е единствено 5 г. Според него идвала от хора, които не са наясно по какъв начин се построява един орган. 5 година били изпитателен период за препоръка, по-късно Висш съдебен съвет можело да не признае, че той е станал закрепостен, което е съображение за освобождението му от служба, предизвести Рашков. Затова предложи стажът да е 8 година, написа " 24 часа ".

" Как новак правист ще се оправи с тази виновна задача, да се оправи с рушвет? Несериозно е това ", добави още депутатът. И съпостави построяването на структурата с подготовката на експерти и в други сфери.  " За какъв брой време се построява един доктор преди да му позволим да прави комплицирани процедури, а с лека ръка предлагаме на хора без нужният на практика опит да поемат толкоз значима задача. Нека подходим по-сериозно за условията в тази нова комисия ", прикани той сътрудниците си.

Още преди приемането на текста от " Възраждане " предизвестиха, че управлението ще е с по-ниски критерии от тези за подчинените си проверяващи инспектори.

По предложение на Движение за права и свободи при съществуване на мотив за следствие против шефа на дирекцията, или заместниците му ще се уведомява основния прокурор, а той ще преразпределя преписката на прокурор от СГП и на двама следователи от Национална следствена служба на инцидентен принцип. Идеята на Хамид Хамид мина със 135 гласа за, 31 срещу и 13 въздържали се. По -рано той отхвърли обвиняванията от " Възраждане ", че се пробват да се защитят от бухалката, в която ПП-ДБ се опитвали да трансфорат КПКОНПИ. Хамид отхвърли, че основават квазиглавен прокурор с новия шеф. Така единствено подсигурили, че няма да се стигне до нова едновластна и недосегаема фигура, каквато имало преди, визирайки основния прокурор. Искали механизъм по сходство на този за обвинител номер едно.

За първи път неправителствените и гражданските организации получиха правото публично да предлагат претенденти за ръководители на основен държавен орган – за шефове на антикорупционната комисия. Това провокира гнева на " Възраждане ", които се ядосаха, че " държавни неправителствени организации, финансирани от непознати страни " ще се месят в толкоз значими въпроси.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР