Въпреки че умните градове спестяват ресурси, енергия и време, чрез

...
Въпреки че умните градове спестяват ресурси, енергия и време, чрез
Коментари Харесай

Умните градове застрашават личните данни на хората

Въпреки че умните градове икономисват запаси, сила и време, посредством потреблението на разнообразни софтуерни и мобилни приложения, те основават проблеми със отбраната на персоналните данни и със замяната на работни места от компютри. Това предизвести Улрике Щрака, търговски консултант в посолството на Австрия в България, по време на конференция, отдадена на развиването на интелигентното ръководство на градовете, проведена от b2b media във вторник.

Следенето и управлението на градската среда посредством видео камери, датчици, джи пи еси, както и потреблението на мобилни приложения за информация да вземем за пример по кое време идва чаканата от човек линия на градския превоз, действително във всеки един миг вършат съответния човек " стъклен " и проследим когато и да е, уточни Щрака.

Затова съгласно нея страната би трябвало да създаде ограничения за отбрана на персоналното пространство на човек в изискванията на цифрово ръководени градове и да е ясно до каква степен е границата, до която могат да се събират данни за жителите, с цел да не може да се правят разнообразни злоупотреби с тях.

Другият проблем, по думите й, е закриването на човешки работни места при дигитализацията на градската среда.

Тази заплаха косвено бе доказана от зам.-министъра на стопанската система Лъчезар Борисов, който по време на форума уточни, че е напълно действително в бъдеще по улиците на София да се появят трамваи и тролеи без ватмани, а ръководени от компютри. За третия лъч на метрото към този момент бе оповестено, че има опция мотрисите да нямат машинисти, а да се командват електронно.

Щрака счита, че при добра регулация на отбраната на персоналните данни на хората и на технологиите на самите компании разработчици, поумняването на градовете е огромен позитив за обществото.

Внедряването на отдалечен надзор върху разнообразни елементи от градската среда и на приложения за ранно уведомяване е доста потребно за отбягване на автомобилни тапи да вземем за пример при затваряне на тунел или предизвестие за зародил пожар или злополука, разяснява комерсиалният консултант на австрийското посолство.

Бившата шефка на " София тех парк " Елица Панайотова, която сега е координатор на плана " Зелена София " към Столичната община, уточни, че един град става интелигентен освен посредством внедряване на технологиите, само че и посредством подобаващото локално самоуправление благодарение на гражданското общество. Тя означи също, че хората постоянно неправилно свързват понятието зелен град единствено с парковете и тревните площи, а става въпрос и за чистотата на въздуха, която директно зависи от трафика и положението на автомобилния парк, става въпрос и за събирането и ефикасното преработване на отпадъците.

Панайотова описа още, че ръководеният от нея план, чиято цел е да приготви кандидатурата на София за Зелена столица на Европа за някоя от идните години, е създал цифрова карта на замърсителите на въздуха в София. На нея са маркирани всички семейства, които използват твърдо гориво за отопление – мазут, въглища и дърва. Идеята е в бъдеще на тази карта да бъдат нанесени и замърсяванията, провокирани от градския превоз и другите транспортни средства, и в бъдеще да може да се употребява за разнообразни планове.

Интегрирането на другите решения на проблемите на съответното населено място е верният метод за прехода към дигитализацията на градската среда, счита още Панайотова.

Участници във форума означиха също по този начин, че извънредно значими за поумняването на градовете са локалните предприемачески групи, които с поддръжката на локалните управляващи способстват за създаването и използването на интелигентни решения за градското ръководство.

Коефициентът на просветеност на градовете зависи доста и от айкюто на локалната власт, на бизнеса и на жителите, пошегуваха се лектори на конференцията.

Калоян Карамитов от самодейността за устройствено обмисляне " Визия за София”, означи, че единствено налагането на така наречен зелени визии единствено по себе си не е гаранция за триумфа им. " Отношението на всеки един жител е от основно значение за градската среда ", уточни той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР