Въпреки че цигареният гигант Булгартабак вече не съществува, Агенцията за

...
Въпреки че цигареният гигант Булгартабак вече не съществува, Агенцията за
Коментари Харесай

Държавата още не вижда причини да търси неустойки за "Булгартабак"

Въпреки че цигареният колос " Булгартабак " към този момент не съществува, Агенцията за приватизация не счита да постанова неустойки - най-малко към този момент, заяви в. " Капитал ". Според контракта за приватизация от 2011 г. предметът на активност трябваше да бъде непокътнат най-малко до 2021 година, само че на процедура цигарените заводи към този момент не работят. В момента не е ясно кой е мажоритарен притежател на остатъците от в миналото славния " Булгартабак ", тъй като компанията покупател мина през няколко ръце. При раздържавяването се смяташе, че интерес към договорката има Делян Пеевски. Тогава той отхвърляше, само че по-късно се появи официално като акционер, а сетне се отдръпна.

Софийската цигарена фабрика още през 2016 година бе затворена и даже към този момент е разрушена, а на мястото й интензивно се строи. През 2018 година бе спряно производството и на фабриката в Благоевград - под предлог, че е краткотрайно. Според синдикатите обаче машините са изнесени и в Благоевград са останали едвам 15 души личен състав - от над 2000 в мощните години на предприятието.

На въпрос на  " Капитал " ще има ли наказания поради нарушаването на контракта, Агенцията за приватизация твърди, че са " осъществени насрещни инспекции и е изискана информация и от други институции, която удостоверява, че сдружението реализира индустриална активност, заради това не се е наложила инспекция на място в предприятието ". Още било рано да се каже дали има неспазване на контракта през настоящата година. Агенцията щяла да реши това до 30 юни 2020 година, когато изтичал срокът за практикуване на надзор.

 

 

 

 

 

1
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР