Въпреки че цените на горивата на международните пазари вървят надолу,

...
Въпреки че цените на горивата на международните пазари вървят надолу,
Коментари Харесай

Защо не падат цените на горивата у нас?

Въпреки че цените на горивата на интернационалните пазари вървят надолу, у нас цените по бензиностанциите се покачват.

Какво е обяснението?

На интернационалните пазари цените в действителност следват наклонност към спад, който се следи от началото на военната инвазия в Украйна.



В безусловно същото време цените на горивата на бензиностанциите у нас поеха на горе. Например най-разпространения бензин А95 е поскъпнал, само че единствено с 5 стотинки, приблизително за страната.

Подобна картина следим и при дизела. За последния месец той се покачва с 0.13 ст. Но би трябвало да кажем, че за миналата година и А95 е поскъпнал с над 80 ст., а дизела - с 1 лева Така, че повишаване имаме.





Колко скъпо е горивото у нас, по отношение на други страни в Европа?

Горивата у нас са едни от най-евтините. Например сред нашите съседи Гърция и Румъния - нашият бензин се търгува на най-ниска цена. В Гърция ще заплатите с 1 лева повече на всеки литър бензин.

Аналогична е картината и когато съпоставяме цените на дизела. До огромна степен може да обобщим, че цените на горивата са най-високи в страните от Северна и Западна Европа. А най-ниски в Малта, Унгария, Словения.





Цените на горивата у нас през последният един месец гладко нарастват и това на фона на намаление на цените на вид брент на интернационалните пазари след началото на войната в Украйна. Българската рафинерия в Бургас обаче преработва главно съветски вид нефт.

" Разликата сред съветския петрол, който 80% Лукойл използва е с 35 $ по-евтин от сорта брент, а в това време гледаме по какъв начин цените пълзят нагоре ", сподели Васко Начев, енергиен специалист.

" Утралсът е по-евтин от брент и това се отразява на цените на горивата, които ние виждаме това което оскъпява в този момент продукцията в допълнение е, че застраховките за напредване на танкери в Черно море се усилиха фрапантно поради военните дейности и също по този начин мъчно се намират превозвачи на съветски нефт, защото те биха попаднали под наказания ", сподели Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация.

А в тази обстановка мъчно се намират снабдители поради риска от наказания. Именно рискът от наказания оказва психически резултат и макар, че съветския петрол е отвън обсега им - пазарните играчи се преценяват с тях. Но остава въпроса обоснована ли е крайната цена за потребителите?

" Никаква пазарна логичност, даже да прибавим тази съветска награда цените надвишават доста действителната цена, която би трябвало да бъде през днешния ден на бензиностанциите - най-малко с 15 ст по-евтин бензинът, който виждаме на колонката. Това не е разследване на притежателите на бензиностанциите. Те са притисната до стената от главните дистрибутори, които дефакто са 3 ", сподели Васко Начев

От Петролната и газова асоциацията разясняват, че би трябвало да минат към две седмици, с цел да се усети смяна в цените на горивата у нас, по отношение на придвижването на борсовите цени.

" Ако се задържат актуалните трендове за леко повишаване и спад към 100 $ допускам цените ще останат такива каквито са. Изобщо сега имаме усмиряване на цената на дребно и не чакам шокови поскъпвания в цените на горивата ", сподели Бенчев.

Според наблюденията на интернационалните водачи цените у нас се движат, когато и се покачат и тези в останалата част на Европа. Но означават, че качеството се разграничава и то не е в интерес на продаваните у нас горива.

А договарянията за заменяне на съветския нефт с различни доставки не престават.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР