Въпреки че топката на практика е основният обект, който футболният

...
Въпреки че топката на практика е основният обект, който футболният
Коментари Харесай

Краш тест за футболна топка: 2000 изстрела с оръдие в стена

Въпреки че топката на процедура е главният обект, който футболният ентусиаст следи по време на мач, тя остава някак в периферията на най-обичаната игра. Парадоксално, само че факт.

Фокусът на вниманието е върху самите футболисти, тяхното напредване по терена и уменията им с топка в краката. Разбира се, и върху оборудването на обичания тим, която е главният инструмент на спортните концерни да генерират милиардни облаги.

И въпреки всичко, футболът е неосъществим без топка, което я трансформира в един от най-значимите " участници " в играта. А с цел да стигне до професионалния терен, една топка би трябвало да премине през редица тествания, някои безусловно застрашаващи живота ѝ.

През новия сезон в Европа

 

най-използваният модел в елитните шампионати ще бъде Flight ( " Полет " ) на " Найки ",

 

който ще бъде формалната топка на три от петте топдивизии на Стария континент – британската Премиър лийг, испанската Ла Лига и италианската Серия А. В немската Бундеслига ще продължат да залагат на продукцията на " Дербистар ", а във френската Лига 1 смениха дългогодишния снабдител " Адидас " с различен немски производител – " Улшпорт ".

От " Найки " оповестиха, че с цел да реализиран най-хубава резистентност на своя нов модел, топката е минала през няколко стадия на развиване:
лабораторията по нововъведения на американския тръст е изучавала полета на " Полет " цели осем години, с цел да бъдат изпипани всички елементи и топката да стане оптимално стабилна;траекторията на новата топка е с 30% по-точна, в сравнение с при предходната версия, за което е спомогнала аеродинамична технология – с помощта на патентовани по-дълбоки канали върху материята в този момент въздухът обикаля към коженото кълбо, без да се трие в повърхността му;обшивката на Flight е формирана от общо четири части вместо от общоприетите 12 – по-малкото шевове спомагат за по-доброто ориентиране на ударите.
 

Всички топки в професионалния футбол се управляват от ФИФА.

 

През 1996 година международната федерация започва програмата за качество (FIFA Quality Programme), съсредоточена преди всичко върху топките. Експертите от централата в Цюрих дефинират равнището на качество в три категории – FIFA Quality Pro, FIFA Quality и IMS (International Match Standard). Ако топката получи някой от тези стандарти, значи прототипът ѝ е минал всички тествания.

От ФИФА акцентират, че в лабораторни условия топките се изследват в доста по-жестоки условия, в сравнение с в действителната игра. Всеки артикул минава седем съществени изследвания, някои от които съставляват истински краш проби.
Теглото се управлява най-лесно: взимат се случайно три топки от един и същи модел, премерват се по три пъти всяка и се пресмята средноаритметичен резултат. Масата би трябвало да е в диапазона 420-455 г.Кръглата форма също се мери относително просто – по математически модел, разделящ топката на 45 000 точки, се взимат 10 случайни точки, през всяка от които обиколката би трябвало да е сред 68,5 и 69,5 см.Също по този начин окръжността се ревизира в допълнение в специфичен уред, който първо изсмуква въздуха и след това замерва формата при новото надуване на топката – това се прави от компютър по 16 разнообразни траектории, като допустимото отклоняване в разнообразни точки е 1,5%.Отскокът се открива посредством специфичен уред, който пуска топката от 2 м височина върху стоманена основа. Процесът се снима с видеокамера, а програмен продукт засича междинната височина на отскока след 10 повторения – тя би трябвало да е сред и 135 и 155 см, като разликата сред най-ниския и най-високия отскок не трябва да е повече от 10 см.Доколко топката всмуква вода, излиза наяве след 250 потопявания във вана – би трябвало тежестта на топката да не се усилва с повече от 10%. Специална апаратура превърта и притиска топката с бутало, тъй че всичките ѝ елементи да влизат под повърхността на водата.Налягането също би трябвало да стои устойчиво: топката се напомпва до несъмнено равнище и се оставя за три дни – допустимият най-много за намаляване е 20%.Главният тест, от който зависи категория FIFA Quality Pro, съставлява 2000 изстрела от особено оръдие по посока бетонна стена. Топката излетява със скорост от 50 км/ч (това е ниска скорост, като се има поради, че очевидно мощните удари от футболисти по време на мач са нормално със 70-100 км/ч, а някои са способни да ритат и с към 200 км/ч) и се удря в стената, която е на няколко метра. Ако след тази канонада топката не е развалена и параметрите ѝ не престават да дават отговор на останалите критерии за форма, тегло и налягане, тя получава най-висшия лиценз.
Въпреки всички изследвания и технологии има обаче един подробност, който към този момент остава отвън контрола на производителите – цивката на топката.

" Обърнете внимание, че когато топиграчите се готвят да извършват директен свободен удар или дузпа, те търсят цивката и я разполагат към себе си, тъй че да им е по-удобно с шута да управляват въртенето на топката – показва шефът на футболния отдел на " Найки " Киърън Ронан. – Днес няма производител на света, който да може да подсигурява издръжливостта на този детайл. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР