Въпреки че стопанството на Германия се свива и сред най-големите

...
Въпреки че стопанството на Германия се свива и сред най-големите
Коментари Харесай

Частни банкери ловуват за германски богаташи

Въпреки че стопанството на Германия се свива и измежду най-големите й национални кредитни институции царува безпорядък, банки от елита на Уолстрийт - от "Джей Пи Моргън Чейз " и "Голдмън Сакс груп " до "БНП Париба " и "Дойче банк " - се тълпят да завоюват благосклонността на свръхбогатите германци. Някои преследват индустриалния гръбнак на страната, прочут като Mittelstand, в очакване по-възрастните притежатели на компании да решат да продадат бизнеса си. Други се обзалагат, че ще са нужни армии от съветници, които да съветват заможните по какъв начин и къде да пренасочат средствата си от сметките с негативни лихви.

"Обсадата " на богаташите е международна наклонност - банките стремително се състезават да ръководят трупащите се пари и делата на най-имотния 1% (притежаващите десетки милиарди) и върховия 0.1% от популацията на планетата, които имат още по-голямо положение. Сред най-горещите места на глобуса от тази позиция са Бразилия, Китай, Дубай, Калифорния и Сингапур. Акцентът върху Германия изненадва някои анализатори освен поради падащия стопански напредък. Частният банков бизнес на страната към този момент е мощно конкурентен с близо 1500 компании, които работят в бранша. А задграничните институции са се опитвали неведнъж да пробият на немския пазар и са се проваляли.

Този път обаче напъните си костват: в Германия живеят 6800 лица с персонално положение по над 50 млн. щ. $, което подрежда страната на трето място по този индикатор след Съединени американски щати (80.5 хиляди) и Китай (18.1 хиляди) това са констатациите в последния преглед на богатите на "Креди Сюис груп ". В челната десетка на класацията на швейцарската банка влизат още Англия (4600 богаташи), Индия (4500), Франция (3700), Канада (3500), Япония (3400), Русия (3100) и Хонконг (3100).

"БНП Париба " е попълнила с 90 души екипа си за обслужване на заможни клиенти през последната година, твърди шефът на поделението за ръководство на персонални положения Венсан Льоконт. Основната цел на френските банкери е да привлекат притежатели на компании като разчитат на връзките, основани посредством капиталовата банка и посредством поделението за недвижими парцели.

Без да се впуска в съответни цифри, "Голдмън Сакс " разгласи, че локалният банков екип, който обслужва свръхбогатите германци с активи от най-малко 30 млн. щ. $, се е нараснал с една четвърт през последните три години и ще нарасне с още 50% през идните две. "Дойче банк " пък е напът да наеме 100 чиновници, които да се грижат персонално за ръководството на персоналните положения на милионерите. И за двете банки тези мероприятия са част от цялостните им проекти да насочат активността си към по-стабилни и по-предсказуеми източници на доходи. "Джей Пи Моргън Чейз " и "Ротшилд " също уголемяват звената си за ръководство на благосъстояния, а на 25 октомври немското отделение на италианската "Уникредит " заяви, че разкрива два нови офиса за частни банкови услуги в северната част на Германия.

Банките се целят главно в градове с растящо богатство като Мюнхен и Щутгарт. Сред най-предпочитаните дестинации е и Хамбург, където живеят най-малко петима от 30-е най-богати германци, в това число и Михаел Ото. Той е началник на фамилната "Ото груп " - най-голямата компания за продажба на артикули, определени по азбучник или посредством фирмения уеб страница, и поръчани по пощата, по телефона или посредством Интернет. Чистите му активи са оценени на 6.7 милиарда щ. $ през 2019-а. "Фонтобел холдинг " и "БНП Париба " уголемяват активността си в Хамбург, а локални компании, сред които - "Фракфуртер банкгезелшафт " и "Фери " - разкриха наскоро офиси там.

Според прогнозите на консултантската компания Zeb, общият размер на ликвидните активи на немските богаташи - онази част, която могат да дават на професионални парични мениджъри - ще доближи 1.4 трлн. евро през 2022-а против 1.2 трлн. евро преди две години. Част от средствата могат да дойдат от притежатели на компании, които желаят да продадат бизнеса си,когато се отдръпват в пенсия. Това може да вкара милиони и даже милиарди евро в ръцете на човеци, чиито пари до тогава са били блокирани в една инвестиция и които ще желаят да ги вложат на други места.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР