Въпреки че срокът на валидност на изтичащите тази година около

...
Въпреки че срокът на валидност на изтичащите тази година около
Коментари Харесай

МВР ударно преиздава лични документи

Въпреки че срокът на годност на изтичащите тази година към 1.5 млн. персонални документи бе продължен с 6 месеца, поради изключителното състояние за ковид, Министерство на вътрешните работи продължава стремително да преиздава карти и паспорти. Целта е да бъде избегнат задаващия се безпорядък и блъсканица в районните полицейски ръководства в страната, което се чака да се случи през есента и зимата. Всъщност през март и април, когато бяха най-строги ограниченията по карантината, промяната на персоналните карти, като и на шофьорските книжки, течеше с цялостна мощ и към този момент има преиздадени десетки хиляди.

Само за седмица близо 900 жители са обслужени от 12-те звена за български документи за идентичност, оповестиха преди дни от регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Плевен, да вземем за пример. От пресцентъра на дирекцията подсетиха, че всички жители с непрекъснат адрес в област Плевен, могат да подават заявки за издаване на български персонални документи с елементарна услуга във всяко Районно ръководство на територията на област Плевен, както и в ОДМВР – Плевен.

Мярката е за допринасяне на улеснение за жителите, които в границите на работното време могат да създадат избор за желано от тях звено. Готовите документи се получават там, където е подадено заявката за подмяната им. Възможно е и използването на електронни услуги за жители, които имат годен електронен автограф. 

Полицията в Монтана също е основала строга организация за замяна на документите за идентичност, изтичащи през 2020 година, оповестяват от там. Всички лица с непрекъснат адрес на територията на Област Монтана имат опция да подадат заявление за издаване на персонална карта и паспорт във всяко едно от ръководствата.

Именно с цел да не се случва стълпотворение през есента и зимата за новите персонални документи, от Министерство на вътрешните работи припомнят, че не е наложително да се изчаква приключване валидността им, с цел да се подаде заявление за възобновяване на персоналната карта, интернационалния паспорт или шофьорската брошура.

4 983 персонални карти, 21 069 паспорта и 14 397 шофьорски книжки, валидността на които изтича през актуалната година са сменени от началото на 2020 година досега, заяви представителят на регионалната полицейска дирекция в Пловдив. Както " Сега " към този момент писа в Пловдивско би трябвало да бъдат заменени над 200 000 персонални документи тази година. Само за интервала на въведеното изключително състояние в страната в бранш „ Български документи за идентичност “ при ОДМВР-Пловдив са били сменени 6 907 персонални карти, 5 264 паспорта и 5 330 шофьорски книжки.

13-те звена на бранша работят в естествен режим, само че при въведени строги противоепидемични ограничения.

В интервала 13 март до 31 октомври 2020 г  обаче персоналните документи са с годен идентификационен документ за идентичност единствено на територията на България, само че не и в чужбина. Желаещите за замяна могат да подават и завление онлайн, в случай че имат дипломиран електронен автограф.

В Пловдивско също поучават да бъдат строго спазвани противоепидемичните ограничения от страна на посетителите в звената на бранша.

И от регионалната полиция в Разград се похвалиха, че единствено за седмица са преиздадени над 200 заявки за издаване на персонални карти.  Въпреки рестриктивните мерки в придвижването на хора, наложени поради изключителната обстановка в страната, 222 заявки за издаване персонални карти са признати на гишетата в бранш „ Български документи и идентичност “.

Заради защитните ограничения против разпространяването на ковид краткотрайно е прекратено обслужването с мобилни станции за предварително възобновяване на документи, което бе една от подхванатите от Министерство на вътрешните работи ограничения, с цел да бъде избегнат хаоса по подмяната отпреди 10 година

ЗАЩИТА

Работещите с жители чиновници в „ Български документи и идентичност “ са снабдени с персонални защитни средства – маски, очила и ръкавици. Пред гишетата се пропущат по двама – трима души /един на гише/, останалите изчакват на открито, с цел да се предотврати скупчването на хора в лимитирани затворени пространства. Два пъти дневно се прави стерилизация на ограничаващи загради, плотове, брави на порти, коридори и санитарни пространства.

СТОПИРАНЕ

Обществената поръчка, която бе открита преди близо 2 година, за издаването на новите персонални документи и която е на стойност 286 млн. лева с Данък добавена стойност, още веднъж стопирана, защото е обжалвана. Това излиза наяве от информация в уеб страниците на Комисия за защита на конкуренцията и Министерство на вътрешните работи, написа " Актуално ". По жалбата, подадена от класирания на второ място претендент „ Веридос ГмбХ “, дори е формирано произвеждане в Комисията за защита на конкуренцията. Това значи, че жалбата ще бъде обсъждана и без значение какъв е резултатът, предстои на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) и по този начин не се знае въобще по кое време ще видят " бял свят " новите персонални карти, паспорти и шофьорски книжки.

Процедурата, която носи комплицираното заглавие " Проектиране, създаване и ръководство на Система за издаване на български персонални документи потомство 2019 ", бе блокирана след първичния асортимент от „ Дермалог – Ани БГ Консорциум “. Тогава жалбата бе прегледана и отхвърлена първо от Комисия за защита на конкуренцията предишния септември, а след това и от Върховен административен съд при започване на декември. В предварителния асортимент бяха избрани претендентите, които получиха предложения да подадат предложения - „ Веридос ГмбХ и Обединение „ Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ – С§Т “.

Да извърши поръчката е определено обединяването, което се състои от немската компания Muhlbauer и българската „ С§Т България “ ЕООД, чийто едноличен притежател е словашкия „ С&Т СЕЕ ХОЛДИНГ “. Основана през 1981 година, групата Mühlbauer се е трансформирала във водещ международен състезател в бранша за сигурност. Компанията има 35 индустриални и сервизни местоположения, взела участие е в над 300 ID-проекта. Специализирана е в производството, персонализирането на сигурни персонални карти и е-паспорти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР