Въпреки че се очаква индийската икономика да отбележи по-нисък спад

...
Въпреки че се очаква индийската икономика да отбележи по-нисък спад
Коментари Харесай

Най-голямата икономика на Южна Азия се насочва към техническа рецесия

Въпреки че се чака индийската стопанска система да означи по-нисък спад през тримесечието, завършващо през септември, спрямо рекордния срив на Брутният вътрешен продукт през предходните три месеца, прогнозата е то още веднъж да е надолу, което ще изпрати страната, която е третата по мярка стопанска система в Азия, в техническа криза, съобщи CNBC.

Брутният вътрешен артикул за интервала юли-септември - фискалното второ тримесечие на Индия - ще бъде оповестен до края на седмицата. Но икономистите, интервюирани от Reuters, предвиждат, че стопанската система на страната ще се свие с 8,8% през този интервал. Те чакат Брутният вътрешен продукт да продължи да спада през тримесечието от октомври до декември и да означи напредък от единствено 0,5% през първото тримесечие на идната година.

Други институции също чакат стесняване на стопанската система, само че малко по-малко. Сред тях е JPMorgan, съгласно която Брутният вътрешен продукт на Индия ще претърпи стесняване от сред 7,5 и 8% през интервала юли-септември.

" Този оптимизъм по отношение на останалите разбори наподобява непретенциозен, само че ще разреши на Индия по-бързо да съкрати дистанцията до цялостното възобновяване на растежа, който е изгубен през последните шест месеца ", сподели анализаторът от банката Джахандир Азиз.

Ако прогнозите се осъществен, както се чака, това би сложило Индия в техническа криза, която се дефинира като две поредни тримесечия на спад на Брутният вътрешен продукт.

Икономиката на Индия към този момент беше изправена пред проблеми във връзка с потребителското търсене и доста слаб банковия бранш, когато удари пандемията от ковид. Икономиката на страната беше затворена сред края на март и май в опит да забави разпространяването на вируса.

Това всъщност докара до още по-голям колапс на частното ползване и вложенията, което срина пазара на труда и приходите.

" Докато множеството страни реагираха на пандемията с композиция от фискални и парични ограничения, отговорът на Индия беше значително паричен и единствено леко фискален ", сподели Кунал Кумар Кунду, икономист от Societe Generale. През последните месеци Индия разгласи пакет от близо 10 милиарда $ за подкрепяне на стопанската система, само че икономистите значително не бяха впечатлени.

Кунду разгласи, че " несъответстващият фискален отговор " е довел до блокиране на стопанската система, което не съумява да изглади кривата на инфекцията. По думите му увеличените разноски на управляващите в действителност единствено ще забавят икономическото възобновяване, защото единствено няколко от тях се чака да имат позитивно неотложно влияние.

Той добави, че чака сложен път към растежа. Някои предприятия и браншове ще станат по-силни, само че останалите - в това число множеството микро-, дребни и междинни компании - ще имат проблеми даже в средносрочен проект.

Икономистът въпреки всичко е оптимист. " Индия към момента може да се трансформира в една от най-бързо разрастващите се стопански системи макар отслабения капацитет за напредък ", сподели Кунду.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР