Въпреки че съвременните операционни системи имат доста надеждна защита, това

...
Въпреки че съвременните операционни системи имат доста надеждна защита, това
Коментари Харесай

В кои ситуации антивирусния софтуер е безпомощен в защитата на компютър или смартфон

Въпреки че актуалните операционни системи имат много надеждна отбрана, това не значи, че компютрите са престанали да бъдат уязвими. Много консуматори употребяват антивирусна стратегия по разнообразни аргументи. Но антивирусният програмен продукт не постоянно ви оказва помощ да избегнете проблеми. В тази публикация ще приказваме за обстановки, в които антивирусната стратегия не може да ви помогне.

Нови вируси

Антивирусът може да разпознае вируса единствено в случай че има данни за него в своята базата данни, т.е. съответния негов автограф. Ако няма признаци, подобен програмен продукт няма да смята вируса за вирус и ще го пропусне. Въпреки че базите данни на антивирусите се актуализират непрекъснато, хакерите към момента работят по-бързо, защото след появяването на нов злотворен програмен продукт разработчиците се нуждаят от време, с цел да проучват опасността и да я прибавят към базата данни.

Много компютърни вируси имат идентични признаци, което улеснява работата на софтуера. Но се случва да вземем за пример да се появи нов мрежов червей, който ще има време да направи доста неща, преди да бъде блокиран.

Рядко употребявани стратегии

В допълнение към сигнатурите, антивирусните стратегии също могат да схванат какво прави избран програмен продукт на вашия компютър. В края на краищата доста стратегии изискват нараснали права по време на инсталиране и антивирусът би трябвало да разбере дали е допустимо да се даде позволение за инсталиране или не.

Но има стратегии, които се употребяват доста рядко и софтуерът не може да знае сигурно дали има закани в неговото държание. Понякога точно благодарение на такива стратегии компютърът се заразява. Особено в случай че инструкциите за инсталиране / работа споделят, че би трябвало да деактивирате антивирусните и други принадлежности за сигурност на операционната система.

Фишинг

Въпреки че модерният антивирусен програмен продукт може да отбрани против фишинг, той няма да може да даде 100% резултат. Нека ви припомня, че фишинг имаме, когато се употребява обществено инженерство, с цел да се подмами жертвата да даде потребителско име, ключова дума, данни за банкова карта и друга информация. Например, получили сте линк за заплащане, само че уеб сайтът наподобява като същински единствено на външен тип. Ако тази връзка е в базата данни на софтуера за сигурност, тогава най-вероятно ще ви бъде показано уведомление, че е по-добре да не плащате нищо на подобен уебсайт и да не въвеждате данни.

Но в случай че връзката не е в базата данни, тогава няма да има предизвестие. Ще мине време и антивирусите ще употребяват AI технологии, които ще защищават от фишинг и кражба на информация посредством обществено инженерство. Засега работата на подобен програмен продукт е примитивна и се основава на съществуването на информация в базата данни, написа в „ Блога на систематичния админ “ на платформата Dzen.

Безплатна версия на антивирусната стратегия

Всяка антивирусна стратегия има безвъзмездна версия. По предписание функционалността на такава стратегия е доста понижена. Не забравяйте, че след края на пробния интервал, има и подобен вид, софтуерът става с лимитирана функционалност. Например няма да се актуализира в действително време, ще има по-неспособно сканиране, няма да има отбрана в действително време и прочие.

Разбира се, налични са и напълно безвъзмездни антивирусни стратегии, които дават обещание цялостна функционалност. При всички положения обаче те не могат да се конкурират с потвърдените в сектора принадлежности и техните пълноценни версии.

И най-после още едно конкретизиране

Антивирусът не подсигурява 100% отбрана против вируси и уязвимости, в лицензионното съглашение наложително участва отвод от отговорност. Дори и най-скъпият програмен продукт не е в положение да подсигурява, че системата ви няма да бъде хакната, няма да възникне приключване на данни или нещо друго в този ред на мисли.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР