Въпреки че са в ареста от 7 месеца, съдът наложи

...
Въпреки че са в ареста от 7 месеца, съдът наложи
Коментари Харесай

Освен ареста, бившата кметица на „Младост“ вече не може да напуска и страната

Въпреки че са в ареста от 7 месеца, съдът наложи възбрана за овакантяване на страната на отстранения кмет на „ Младост ” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Искането бе направено от прокуратурата с претекста, че предишния петък съдът пусна под домакински арест двете обвинени. Те обаче по този начин и не напуснаха ареста – прокуратурата стачкува решението незабавно, а осъществяването му бе спряно най-малко до произнасянето на втората инстанция. Защитата пък не възрази против наложената през днешния ден възбрана, защото по думите на юристите Иванчева и Петрова несъмнено нямали проекти да пътуват в чужбина.   
 
В петък по обяд Специализираният углавен съд почете настояването за стартиране под домакински арест на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Основният претекст на арбитър Иво Хинов беше влошеното им здравословно и психично положение. Хинов добави, че п равото им на отбрана също е нарушено поради неприятните условия в ареста, където двете обитавали в зле осветено, влажно и тясно помещение.

 
Решението трябваше да влезе в действие незабавно, само че след мълниеносен митинг от прокуратурата, още същия следобяд осъществяването на домашния арест бе спряно най-малко до произнасянето на втората инстанция. Иванчева и Петрова пък не излязоха даже и за малко от ареста, защото по думите на Иво Хинов поради административен пропуск документите с решението не били изпратени до Министерство на вътрешните работи.
 
Вчера прокуратурата пък изиска на Иванчева и Петрова да бъде наложена и възбрана за овакантяване на страната . Днес отбраната не възрази . Според юристите Иванчева не възнамерявала пътувания в чужбина, а фантазията й била обвързвана с това да може сама да си отваря прозореца.

 
Подобна възбрана е превантивна мярка, която няма смисъл, в случай че обвинените са в ареста, и може да бъде взета поради от втората инстанция, когато дефинира дали Иванчева и Петрова да бъдат пуснати под домакински арест.-->
 
Съдия Иво Хинов почете желаната възбрана, само че съобщи, че досега нито една правосъдна инстанция не е установила заплаха от укриване, до момента в който прокуратурата продължава да упорства, че такава има. По думите на Хинов главната цел на правосъдния състав е да обезпечи естествена отбрана на двете обвинени, а възбраната за овакантяване на страната била крачка в тази посока. 

 
Иванчева и Петрова са подсъдими за взимане на рушвет в изключително огромни размери от строителния бизнесмен Александър Ваклин, с цел да придвижат преписката му за градеж в квартал „ Младост ”. Двете са под стража от 17 април , когато бяха арестувани при демонстративен 5-часов арест на централен столичен бул.. През август пък Иванчева бе заведена до столична болница с белезници и окови на краката.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР