Въпреки че румънското правителство не подкрепи кандидатурата на Лаура Кьовеши,

...
Въпреки че румънското правителство не подкрепи кандидатурата на Лаура Кьовеши,
Коментари Харесай

Съдия Куцкова: Кьовеши има подкрепата на румънското общество

Въпреки че румънското държавно управление не поддържа кандидатурата на Лаура Кьовеши, съгласно арбитър Нели Куцкова от Софийския апелативен съд, тази позиция е единствено на кабинета в Букурещ, само че не и на румънския народ.

„ Доколкото проследявам, тя има огромна поддръжка на обществото, в това число и от магистратите”, разяснява в „ Тази събота” арбитър Куцкова.
Патова обстановка в Брюксел за избора на основен прокурор на Европейски Съюз България също ще има собствен представител в европейската основна прокуратура
Тя показа, че е виждала Кьовеши единствено един път, по време на визитата ѝ в България и провелата се среща у нас, на която обаче не участва нито един прокурор.

Куцкова похвали работата на Кьовеши, като означи, че с цел да бъде издадена присъда на висши служители, се изисква висока подготвеност на проверяващите, както и задоволително доказателства.

Самата Куцкова, която гледа цивилен каузи, сподели, че в никакъв случай не е разрешавала да ѝ бъде оказан напън.

За Лаура Кьовеши

Бившият основен прокурор на румънската Национална дирекция за битка с корупцията Лаура Кьовеши е главният любимец на Екологичен потенциал за поста на европейски основен прокурор. И то макар волята на държавното управление на родната си страна. Ако успеваемостта на битката с корупцията се мери с неоправдателните присъди, то статистиката е в интерес на Кьовеши.

През 2006 година в Румъния са повдигнати обвинявания за корупция на 360 души, през 2016 година – те са 1271. Сред тези над 1270 румънци са министри, депутати, кметове, магистрати, авторитетни предприемачи. През 2006 година присъдите за корупция са едвам 155, 10-години по-късно те са 870.
Лаура Кьовеши все по-близо до поста на европейски основен прокурор Румънката получи 26 гласа от евродепутатите в Комисията по цивилен свободи, Жан-Франсоа Бонер от Франция получи 22 гласа, а Андрес Ритер от Германия получи 1 глас
Скромен костюм, 3200 евро на месец заплата като началник на Националната дирекция за битка с корупцията, жилище от 55 квадрата на заем, без служебна кола. Хвалена и подложена на критика, доста бързо Лаура Кьовеши става една от най-влиятелните персони в Румъния.

Началото на този напредък е подигравателен – президентът Траян Бъсеску я назначава за прокурор, а тя праща неговия брат в пандиза. За 4 години работа в антикорупционното звено тя води повече от 1500 каузи за корупция на всички нива, а резултатите не закъсняват.

Битката на Кьовеши с корупцията не подминава и сърцето на самата правосъдна система: „ Качеството на правораздаването зависи от хората, които ползват закона. Затова корупцията в правосъдната система бе и е един от нашите цели. През предходната година изправихме пред съда 35 магистрати, 20 от тях получиха дефинитивна присъда”, сподели тя.

Всяко деяние има равно по величина и противоположно по посока противопоставяне. Политическата класа в Румъния стартира отпор на измененията, които Кьовеши въплъщава.

Противниците ѝ считат, че тя има прекалено много власт в ръцете си и злоупотребява с нея. През 2018 година президентът Клаус Йоханис издава декрет за нейното уволняване като началник на антикорупционната прокуратура.
Протест в поддръжка на Кьовеши пред румънската Главна прокуратура "Кьовеши - в Брюксел, оставка Тудорел ", гласят някои от плакатите
„ Причината за освобождението на Лаура Кьовеши от антикорупционния орган е точно поради мощната й мотивация да продължава с следствията по високите етажи на властта. Правителството не искаше това да продължава. Най-силният мотив, че уволнението е политическо е фактът, че през днешния ден тя води в листата за европейски основен прокурор”, сподели Дан Тапалага, някогашен представител на екс правосъдния министър в Румъния Моника Маковей.

Година преди да бъде уволнена Лаура Кьовеши беше в България, с цел да показа триумфа на румънския модел в битката с корупцията: „ Най-голямото предизвикателство през тези години не бе обвързвано с реформирането на институциите или с измененията в законодателството. Най-тежката борба беше с метода на мислене, с манталитета, против нежеланието да настъпи смяната. Това не е лесна борба!”.

Търпение, поредност и взаимност – това съгласно нея са трите предпоставки корумпираните да получат отмъщение.
Румънката Лаура Кьовеши води в състезанието за основен прокурор на Европейски Съюз Гласуването в Екологичен потенциал и в Съвета ще се състои в края на февруари и при започване на март
Наричат Лаура Кьовеши „ Госпожа Антикорупция” в Румъния. Тя управлява Националната дирекция за битка с корупцията, институцията – горделивост на румънците, която в последните години изправи пред съда някогашния министър председател Адриан Нъстасе, още доста министри, кметове и депутати в северната ни съседка. Сега Лаура се опасява за бъдещето на организацията: „ От предходната сряда всеки ден има риск за правосъдната система в страната. За последните няколко години се смениха няколко държавни управления, само че дирекцията за битка с корупцията остава непроменена, единственото безпокойствие в този момент е със законодателството, да не се трансформира, тъй като това може да засегне съществено нашата работа”.

В неделя румънското държавно управление разгласи, че анулира указа, с който се декриминализира корупцията. Вчера обаче изненадващо в организацията са получили съвсем същия декрет, трансформира като нов проектозакон. От държавното управление след това се отхвърлиха и от него.

Сега всички чакат и какво ще е решението на Конституционния съд.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР