Въпреки че разстройството от аутистичния спектър (ASD) може да бъде

...
Въпреки че разстройството от аутистичния спектър (ASD) може да бъде
Коментари Харесай

Геометрията по-интересна от хората - нов начин за откриване на аутизъм при бебета

Въпреки че разстройството от аутистичния набор (ASD) може да бъде диагностицирано на всяка възраст, признаците нормално се появяват през първите две години от живота на детето. Колкото по-рано се диагностицира ASD, толкоз по-скоро може да се стартира лекуване и услуги.

Проучването е ръководено от доктор Карън Пиърс от Калифорнийския университет в Сан Диего. Той разшири предходен разбор, който преглежда непропорционалното време, което дребните деца с ASD прекарват в разглеждане на геометрични изображения, когато им се даде опция.

От общността е определена огромна извадка от 1863 бебета, чиято междинна възраст е към две години, пише New Atlas. След задълбочена диагностична оценка, извадката беше разграничена на групи: деца с ASD, деца с характерности на ASD, деца с световно закъснение в развиването, деца с закъснение в говора и деца с обикновено развиване.

Пиърс допусна, че желанието към геометрични изображения е годен, измерим биомаркер или биологичен знак за идентифициране на деца с аутизъм през първите години от живота им.

На дребните деца беше показано едноминутно видео с геометрични изображения от едната страна на екрана и изображения на деца, които вършат йога от другата. Използвайки технология за следене на очите, откривателите мерят времето, което дребните деца прекарват във фиксиране върху геометрични изображения.

Данните демонстрират, че дребните деца с ASD прекарват повече време в гледане на геометрични изображения, в сравнение с дребните деца от други тестови групи, които избират обществени, негеометрични изображения. Установено е, че някои дребни деца с ASD улавят геометрични изображения допълнително от 90% от времето. Проучването откри, че дребните деца, които избират тези изображения повече, също имат по-високи признаци и по-ниски когнитивни резултати от други деца на същата възраст.

Допълнителни доказателства сочат, че желанията към геометрични изображения са останали постоянни в продължение на 12 месеца след първичната сесия за следене на очите. Анализът благодарение на биоинформатика удостовери статистическата надеждност на събраните данни.

Голямата извадка на изследването от разнородни участници в общността, в това число дребни деца със забавено развиване без ASD, в комбиниране със стабилността на данните, допуска, че следенето на очите има скъпа изгода като елементарен, само че благонадежден инструмент за разкриване на ASD при дребни деца.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР