Въпреки че разполага с огромен финансов ресурс за справяне с

...
Въпреки че разполага с огромен финансов ресурс за справяне с
Коментари Харесай

София ще смени едва 140 замърсяващи печки през 2020 г.

Въпреки че разполага с голям финансов запас за справяне с казуса, обрисува се Столична община да означи поредна съвсем нулева година в битката с мръсния въздух в града. До началото на отоплителния сезон общината ще подмени гратис за искащите не повече от 140 замърсяващи печки на въглища и дърва с по-екологични уреди за отопление, до момента в който общият брой на отопляващите се с твърдо гориво на територията й е към 55 000 семейства. Това стана ясно на днешната конференция на софийската администрация във връзка старта на плана " Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Столична община посредством замяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични други възможности ". По него София би могла да получи от оперативна стратегия " Околна среда " близо 37,6  млн. лева, а националното съфинансиране е за още към 6,7 млн. лева С парите могат да се подменят гратис отоплителните уреди на 15 000 семейства. Отделно по друга стратегия на Европейски Съюз - Life+, за София са планувани средства за подмяната на старите печки на още 5 000 семейства. Именно по втория план от " Московска " 33 през днешния ден оповестиха подготвеност да доставят нови съоръжения на 140 фамилии. Всъщност по време на презентацията стана ясно, че по Life+ поръчки за промяна са подали към 350 семейства, само че останалите ще би трябвало да чакат да изтече пилотния стадий на програмата.

По  плана на ОПОС в този момент стартира осведомителната акция измежду популацията, макар че Столична община разгласи преди повече от година, че е спечелила финансиране. Днес обаче се оказа, че за това време администрацията е съумяла да направи изследване на профила на популацията, което се отоплява с твърдо гориво, както и разбор на какъв различен способ то би минало.  " 52 на 100 от хората желаят отопление на ток, главно с климатици, като програмата включва даването на до три отоплителни тела на домакинство. 9 на 100 са поискали отопление на газ, а 39 на 100 са поискали система на пелети ", заяви Борислав Тафраджийски, представител на обединяването " Екологично отопление - София " ДЗЗД, с което София си партнира за замяна на старите печки. Той заяви, че същинската работа по плана на ОПОС се чака да стартира през 2021 година, когато ще стартира и монтажът на новите уреди. Тафраджийски сподели още, че до момента са направени изявленията с 4 000 фамилии, от които 2 885 са употребявани при обобщението на данните. Той обаче призна, че няма никакви очаквания Столична община да успее да усвои плануваните средства в цялостен размер.  " Тъй като броя на претендентите ще е по-малка от финансовия запас, чакаме всеки искащ притежател на парцел, отопляващ се с твърдо гориво, да бъде утвърден за безпатна замяна ", разяснява Тафраджийски,  

" От 20 май до 20 август жителите могат да аплайват по схемата, по която е възможно и присъединяване на юридически лица ", добави шефът на дирекция " Климат, сила и въздух " в Столична община Теодора Полимерова. В 24-те районни администрации към този момент са открити и специфични телефони, на които интересуващите се могат да задават въпроси, сподели още тя.

Обществената поръчка за избор на снабдител на 140 различни системи за отопление към този момент е оповестена, се вижда на уеб страницата на общината. Стойността й е 280  858 лева без Данък добавена стойност. Отоплителните системи биха могли да са пелетна камина от 6 KW до 12 KW, пелетна камина с водна риза от 12 KW до 25 KW, пелетен казан от 25 KW до 33 KW,  газов казан от 35 kW, газов конвектор 1,5 – 3 kW и от 1,8 – 5 kW  и така нататък Спрямо участниците има условие да имат оборот от най-малко 300 000 лева от активността за последните три години.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР