Въпреки че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с призив

...
Въпреки че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с призив
Коментари Харесай

Ще хлъзне ли Радев Деси и Белазелков , както Плевнелиев съдия Марковска?

Въпреки че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с апел да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, плануваната на следващия ден в 11 процедура ще мине по реда си, предвидиха пред Lupa.bg адвокати.

Дори президентът да реши да не участва на тържествената процедура и по този начин да показва явно отрицателното си отношение към процедурата и избора, това няма да осуети клетвата, безапелационни са специалистите.   



Конституционен съд към този момент образува дело по жалбата на президента, а през вчерашния ден образува и второ по импортираната от опозицията – Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и „ Възраждане ”.

Конституционният съд има тромави процедури и няма по какъв начин да се произнесе по проблема скоро, допустимо е това да се случи и след месеци, предвидиха специалисти, осведомени със скоростта, с която работят магистратите.

Клетвата на новите съдии не може да бъде неодобрена с неявяване на който и да било от институциите, какъвто казус имаше по време на президента Плевнелиев, който с напускането на церемонията осуети клетвата на арбитър Венета Марковска. Мотивът му беше, че против нея се водят каузи за пране на пари и търговия с въздействие. За това бе безапелационен някогашният конституционалист проф. Пламен Киров.

Ето обаче какво се случи през далечната 2012-а. Плевнелиев участва на клетвата на трима новоизбрани членове на Конституционния съд - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов. Когато обаче пристигна време Марковска да постави клетва, а тя бе четвърта по ред, президентът помоли водещият церемонията - ръководителя на Конституционен съд Евгени Танчев, за къса пауза, в която да се изкаже.

Тогава Плевнелиев изясни, че напуща церемонията по заклеването на арбитър Марковска поради абсурда към назначението ú и това, че в последните дни е имало подозрения в моралните качества на претендента. Президентът стимулира държанието си с аргумента, че не би трябвало да има и капчица подозрение за нито един от претендентите. Той съобщи, че репутацията на Конституционен съд е най-важна за страната и по тази причина в него би трябвало да влязат най-достойните съдии.

" Нека не трансформираме Конституционния съд в пленник на персонални ползи ", сподели тогавашният държавен глава.

Сега обаче това няма по какъв начин да се случи. Законът за Конституционния съд е планувал, че клетва се поставя в " наличието на... ", само че не е казано нито къде, нито кои наложително би трябвало да участват. Това е пожелателно изискване, което прави опцията да се участва или отсъства позволена, показва проф. Киров.

Така че клетва на новите съдии в петък ще има, а по-късно Конституционният съд ще взема решение проблема с настояването на президента, изясни конституционалистът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР