Въпреки че през миналата година България отчете осезаем ръст в

...
Въпреки че през миналата година България отчете осезаем ръст в
Коментари Харесай

2 пъти пo-мaлĸaтa oт Бългapия изтoчнoeвpoпeйcĸa cтpaнa, ĸoятo пeчeли 3 пъти пoвeчe oт изнoc

Въпреки че през предходната година България регистрира осезателен растеж в износа, страната ни към момента остава зад доста от страните в Източна Европа във връзка с приходите от експорта. През предходната година изнесените от България артикули и първични материали възлизат на към 30 милиарда $, написа money.bg.

В същото време експортът на два пъти по-голямата Словакия, да вземем за пример, се пресмята на 85 милиарда $ или близо 3 пъти повече. Това демонстрират данни на Световната комерсиална организация, систематизирани от платформата HowMuch. От тях са изключени приходите от експорт на услуги.

За Чехия, която е една от най-бързо разрастващите се стопански системи в района, приходите от експорт за предходната година възлизат на 180 милиарда $. Тези на Унгария пък са в границите на 114 милиарда $.

До някаква степен обаче повода за тази разлика може да бъде в това, че тези страни изнасят артикули с по-голяма добавена стойност, в сравнение с България.

Румъния, Гърция и даже Словения имат по-големи доходи от нашата страна в това отношение. По този индикатор България е съпоставима с страни, като Литва и Беларус.

Не е изключително изненадващо, че Китай е преди всичко по доходи от износ на артикули. Любопитно е да се каже обаче, че те са близо двойно по-големи от тези, генерирани от най-голямата стопанска система в света - тази на Съединени американски щати.

Трета в класацията е Германия, следвана от Япония, Холандия, Южна Корея, Хонконг, Франция, Италия и Англия.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР