Въпреки че през 50-те години на миналия век, атолът Бикини

...
Въпреки че през 50-те години на миналия век, атолът Бикини
Коментари Харесай

След 23 атомни бомби морският живот на Бикини процъфтява

Въпреки че през 50-те години на предишния век, атолът Бикини в Тихи океан е разгласен за неприспособим за живот поради нуклеарните опити, извършени на острова, през днешния ден кораловият риф и популациите морските същества, които живеят в него, процъфтяват, оповестява IFLScience.

По време на Студената война Съединени американски щати пуска върху атола Бикини 23 нуклеарни бойни глави в продължение на девет години, едната от които е 1100 пъти по-мощна от тази над Хирошима.

Учени от Станфордския университет се завърнаха 70 години по-късно, с цел да проучат резултата на дълготрайно излагане на радиация.

Стив Палумби (Stephen Palumbi), професор по морски науки, съобщи, че последствията от излагане на радиация в океана в никакъв случай не е изследвано в детайли, а изследването на неговият екип сподели, че океанът е доста постоянна екосистема.

Интересно е, че на атола Бикини, учените означават усъвършенстване на морското биологично многообразие. Екипът на Палумби откри, че кратерът, формиран от детонацията и региона към него, е обитаем с големи рояци от риба звук, акули, кораловите гъсталаци доближат размерите на кола, а кокосовите раци на брега умерено се хранят с радиоактивни кокосови орехи. Всички организми наподобяват здрави, а коралите съществуват в продължение на доста десетилетия, което демонстрира, че те са почнали да порастват относително скоро след нуклеарните тествания.

Изследователите се концентрират върху проучването на кораловите и кокосовите раци, тъй като те живеят по-дълго, в сравнение с рибите, и да се оцени въздействието на радиацията върху тяхната ДНК няколко десетилетия след атомните бомбардировки по-лесно, в сравнение с при рибите, които са починали малко след детонацията. Сега атолът се населява от риби, които са изложени на ниски равнища радиационно замърсяване, защото те постоянно отиват отвън акваторията на острова.

Въпреки това, би било неправилно да се допусна, че не се усещат последствията от радиацията. Експедицията рапортува за мутант акула с изчезнала втора гръбна перка - може би радиацията е предизвикала разновидността. Въпреки че екосистемата наподобява се е възстановила, атолът към момента е преследван от предишното си.

" Ние в никакъв случай не би трябвало да забравим това, което причинихме на атола Бикини и неговите хора ", прибавя Елора Лопес (Elora López), която работи дружно с Палумби.

Учените считат, че способността на океана да се самовъзстановява е обнадеждаваща, само че все пак хората към момента не могат да се върнат на атола. Морската храна остава негодна за консумация, водата не може да пие, а инфектираната почва не разрешава земеделие.

Жителите на Маршаловите острови, които се намират близо до атола Бикини, в продължение на доста години, също страдат от замърсяването на околната среда от нуклеарните опити.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР