Въпреки че през 2017 г. Amazon и Google продадоха милиони

...
Въпреки че през 2017 г. Amazon и Google продадоха милиони
Коментари Харесай

Тенденции във войната на дигиталните асистенти през 2018 г.

Въпреки че през 2017 година Amazon и Гугъл продадоха милиони интелигентни представители, войната на цифровите асистенти едвам стартира. През 2018 година година Alexa и нейният еквивалент на Гугъл ще се опитат да завладеят нови територии и да изградят колкото е допустимо по-големи екосистеми. Едновременно с това, те би трябвало да отхвърлен и нови закани в лицето на разработките на Apple и Samsung.

Ето някои от главните трендове, които ще се трансфорат в рамка на идната война на цифровите асистенти:

Поглед отвън дома

Сега, когато хората към този момент привикнаха да приказват с Alexa вкъщи, Amazon може да се опита да изкара своя цифров помощник и отвън къщите на потребителите. Може би ще забележим Alexa комфортно настанена в слушалки , които да премерят сили с AirPods на Apple. Дигиталният помощник на Amazon най-вероятно ще се появи и в някои коли. Вероятността за това не е по никакъв начин дребна, изключително на фона на оповестените от BMW и Ford проекти в тази посока.

Едновременно с това, Гугъл и Apple също е допустимо да предложат свои лични цифрови асистенти, които да оферират услугите си надалеч оттатък смарт телефоните, където все още играят по-скоро поддържаща роля. Още повече, че Apple към този момент заяви, че работи върху второ потомство AirPods, а Гугъл могат да разчитат на развиване на своите капризни Pixel Buds. А, като се има поради, че Apple и Гугъл към този момент разполагат с автомобилни решения - Android Auto и Apple CarPlay,- може би скоро би трябвало да чакаме и застраховане на безжична поддръжка или даже цялостна интеграция на цифровите асистенти с командното табло, която не зависи от телефон за гласово ръководство.

Битката за офиса

През ноември Amazon разгласи проектите си да сложи Echo на всяко офис бюро с Alexa for Business. Това ще разреши на фирмите да задават гласови команди за неща като видеоконференции и набиране през софтфони и други Технологията също по този начин се свързва с корпоративни услуги като Microsoft Exchange, Salesforce и SAP Concur.

Този ход може да сътвори напрежение сред Amazon и Microsoft, които също създават собствен AI-бизнес помощник, основан на Cortana (Компаниите работят върху опцията за съгласуемост сред Alexa и Cortana - партньорство, което трябваше да се реализира до края на 2017 година, само че това не се случи). Гугъл също е допустимо да пригоди своя цифров помощник към бизнес средата, което ще докара до тристранна борба за място в офиса.

Нов късмет за хардуера на трети страни

Наистина ли се нуждаете от настолна лампа или ледник, които постоянно се ослушват за гласови команди? Въпреки че вграждането на Alexa или Гугъл Assistant в хардуера се трансформира в рутинна работа през последната година, това не значи, че концепцията е добра. Специализираните високоговорители като Amazon Echo и Гугъл Home обезпечават по-добро качество на звука , постоянно костват по-евтино и са по-гъвкави във връзка с това къде можете да ги поставите. За производителите на хардуер от трети страни предизвикването през тази година ще бъде да намерят своето място в екосистемата на цифровите асистенти.

Войната на “умните” екрани става действителна

Amazon към този момент стартира преместването на Alexa от високоговорители към екрани - първо със 7-инчовия образован екран Echo Show, а по-късно и с часовника Echo Spot. Отговорът на Гугъл се появи тази година, с дълбока интеграция в YouTube и Гугъл Photos.

Има единствено един проблем - интелигентните екрани са доста по-скъпи от представителите и към момента не е ясно дали потребителите са склонни да заплащат спомагателната цена. През тази година Amazon и Гугъл или ще би трябвало да дадат на потребителите ясни и точни аргументи да доплатят за “умни” екрани, или да понижат цените.

Време за монетизация

Въпреки че Amazon се е похвалил с 25 000 гласови умения на Alexa, основани от трета страни, разработчиците към момента нямат благонадежден метод да печелят пари от платформата. Това ще се промени при започване на 2018 година Очаквайте нещо сходно и от Гугъл Assistant, който сега поддържа единствено гласови транзакции за физически артикули и услуги.

Един от огромните проблеми с гласовите умения от трета страна е, че хората имат проблем да ги открият, запомнят и употребяват. Схемите за монетизиране няма да разрешат казуса изцяло, само че могат да принудят разработчиците да подобрят тези умения , които хората желаят да употребяват по-често.

Едно устройство, доста асистенти

Когато Sonos започва първия си образован представител през октомври, най-забележителното нещо беше обещанието за отвореност. Въпреки че започва единствено с Alexa, Sonos възнамерява да добави поддръжка на Гугъл Assistant през 2018 година Ръководената от някогашния началник на Android Анди Рубин компания има за цел да направи нещо сходно и с новата си разработка Essential Home. Тъй като всеки цифров помощник има свои лични неповторими преимущества - Alexa за извършване на покупки, Гугъл Асистент за общи поръчки по интернет и така нататък - най-хубавите интелигентни представители могат да бъдат тези, които ви разрешават да изберете каквото ви би трябвало, без ограничавания.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР