Въпреки че премиерите на България и Гърция направиха първа копка

Въпреки че премиерите на България и Гърция направиха първа копка ...

Спънките пред газовата връзка с Гърция продължават.


Въпреки че премиерите на България и Гърция направиха първа копка на строежа на връзката между газовите системи на двете страни преди близо три седмици, проектът не може реално да започне.

Причината е, че българската компания "Топливо-2" обжалва и определението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за предварително изпълнение на поръчката за доставка на тръби за газопровода. Процедурата бе спечелена от гръцката компания "Коринт Пайпуъркс" с цена за 58.2 млн. евро без ДСС при търсена максимална стойност от 60 млн. евро. Офертата на втория кандидат – "Топливо-2" на  Васил Щраков не бе допусната до отваряне на цената, защото не покрива предварителните критерии за участие в търга, а третият поканен претендент - турската "Ерсияш Челик Бору Санайъ", се отказа от надпреварата. Българската фирма обжалва избора на "Коринт", но КЗК позволи на проектната компания "Ай Си Джи Би" да сключи договор с "Коринт", докато тече производството по жалбата.

Спорът обаче продължава с жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу предварителното изпълнение на поръчката .

От "Ай Си Джи Би" съобщиха пред Mediapool, че жалбата на "Топливо 2" ЕООД е препратена от КЗК към ВАС на 10 юни 2019 г.

"Нямаме все още копие от жалбата, не бихме могли да коментираме с какви аргументи "Топливо 2" ЕООД оспорва допускането на предварително изпълнение и защо счита, че няма налице особено важни държавни интереси, които в конкретния случай трябва да бъдат разглеждани с приоритет. Предвид кратките срокове, в които се развиват тези производства, очакваме до края на месеца ВАС да се произнесе", посочиха от дружеството, в което акционери с равен дял са "Българският енергиен холдинг" и италианско-гръцкото дружество "Посейдон".

Източник: mediapool.bg