Въпреки че премиерите на България и Гърция направиха първа копка

...
Въпреки че премиерите на България и Гърция направиха първа копка
Коментари Харесай

Спънките пред газовата връзка с Гърция продължават

Въпреки че министър председателите на България и Гърция направиха първа копка на градежа на връзката сред газовите системи на двете страни преди близо три седмици, планът не може действително да стартира.

Причината е, че българската компания " Топливо-2 " апелира и определението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за авансово осъществяване на поръчката за доставка на тръби за газопровода. Процедурата бе извоювана от гръцката компания " Коринт Пайпуъркс " с цена за 58.2 млн. евро без ДСС при търсена оптималната стойност от 60 млн. евро. Офертата на втория претендент – " Топливо-2 " на Васил Щраков не бе позволена до отваряне на цената, тъй като не покрива предварителните критерии за присъединяване в търга, а третият поканен кандидат - турската " Ерсияш Челик Бору Санайъ ", се отхвърли от конкуренцията. Българската компания апелира избора на " Коринт ", само че Комисия за защита на конкуренцията разреши на плановата компания " Ай Си Джи Би " да подписа контракт с " Коринт ", до момента в който тече производството по жалбата.

Спорът обаче продължава с тъжба във Върховния административен съд (ВАС) против предварителното осъществяване на поръчката.

От " Ай Си Джи Би " оповестиха пред Mediapool, че жалбата на " Топливо 2 " ЕООД е препратена от Комисия за защита на конкуренцията към Върховен административен съд на 10 юни 2019 година

" Нямаме към момента копие от жалбата, не бихме могли да разясняваме с какви причини " Топливо 2 " ЕООД оспорва допускането на авансово осъществяване и за какво смята, че няма налице изключително значими държавни ползи, които в съответния случай би трябвало да бъдат обсъждани с приоритет. Предвид късите периоди, в които се развиват тези производства, чакаме до края на месеца Върховен административен съд да се произнесе ", показаха от сдружението, в което акционери с еднакъв дял са " Българският енергиен холдинг " и италианско-гръцкото сдружение " Посейдон ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР