Въпреки че премиерът Бойко Борисов нееднократно обяви, че от 1

...
Въпреки че премиерът Бойко Борисов нееднократно обяви, че от 1
Коментари Харесай

Властта готви нов частен монопол в разпространението на вестници

Въпреки че министър председателят Бойко Борисов неведнъж разгласи, че от 1 март " Български пощи " ще вози вестниците и че по този начин страната ще подсигурява достъпа им до всяка точка на страната, на процедура нещата няма да се случат тъкмо по този метод. Държавното сдружение разгласи социална поръчка, с която търси подизпълнител на цялата дейност-http://www.aop.bg/ng/form.php?class=F05_2014&id=963041&mode=view. Стойността на поръчката е 60 милиона лв. за 4 година, а работата на процедура включва прекачване на различен оператор на всички отговорности по реализацията на вестниците: обмисляне на разпространяването и продажбите, приемането им от печатниците и подготовката за експедиция до складовете, разпространяване до пунктовете за извънредно разпространяване, връщане на неосъществената продукция на издателите, както и администриране на продажбите и финансовите приходи, се споделя в заданието на публичната поръчка. Срокът за подаването на предложения за присъединяване е 13 април.

Така на процедура властта у нас се готви да сътвори нов частен монопол в дистрибуцията на печатни издания, откакто до неотдавна на този пазар съществуваше различен. В края на февруари затвориха будките " Лафка ", а по-късно активността си спря и най-големият пропагандатор на периодически щемпел у нас - " Национална дистрибуция ". И двете компании са свързани с депутата-издател Делян Пеевски. Стопирането пристигна в следствие от затварянето на хазартната игра " Националната лотария " на Васил Божков. Талоните й се оказаха печелившето перо за " Лафка ", без които се  обезсмисли съществуването на веригата. Намеси се страната, която след изтеглянего на двете компании разгласи тяхното заменяне с " Български пощи ".

Въпреки че министър председателят Борисов приказва за одържавяване на активността още от октомври м.г., след 1 март стана ясно, че ръководещите нямат  идея или не желаят да кажат какъв брой ще костват на данъкоплатците досегашните опити на разпространителския пазар и основаването на него на частен монопол с безмълвното, само че интензивно подпомагане от страна на страната. Министърът на превоза Росен Желязков отхвърли преди дни да съобщи колко ще коства прехвърлянето на дейностите към " Български пощи ". Единственото, което той  призна, е, че до момента е имало частен монопол в разпространяването на печатните медии. Факт, който през годините Комисията за защита на конкуренцията три пъти не пожела да откри.

Преди месеци държавното управление твърдеше, че са правени разбори и изчисления за тежестта, като обясняваше, че " Български пощи " просто ще станат още един основен разпределител на вестници. От думите на Желязков на 4 март стана ясно, че страната поема губеща активност, от която частната " Национална дистрибуция " е решила да се откаже, и че " Български пощи " ще бъде единствен народен състезател в разпространяването на вестници. От публичната поръчка обаче се схваща, че в действителност страната ще се опита да даде тази роля на нов частен индивид, на който ще подсигурява задоволително солидно финансиране.  

Сътресенията в бранша идват, откакто години наред държавата наблюдаваше " окрупняването " на бизнеса с дистрибуцията на вестниците, гибелта на десетки компании разпространители, изчезването на голям брой печатни издания и  убиването на конкуренцията на вестникарския пазар. Резултатът е 111-о място на България по медийна независимост. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР