Въпреки че преди дни Гърция отвори границите си за туристи

...
Въпреки че преди дни Гърция отвори границите си за туристи
Коментари Харесай

Въпреки отворените граници, туристите в Гърция са с 80% по-малко

Въпреки че преди дни Гърция отвори границите си за туристи от Европейския съюз, а малко по-рано и за пътуващите от България, страната към момента е изправена пред сериозен спад в промишлеността.

В съпоставяне със същия интервал на предходната година туристите в страната са с 80% по-малко, като през 2019 година те са били 30 милиона. Това показва социологът проф. Георгиос Плиос, който е учител в Атинския университет, представен от БНР.

Той подчертава върху това, че приносът на бранша към стопанската система на Гърция е забележителен, като той генерира ¼ от националния приход.

" Една част от този приход отива за хората, работещи в туризма. Голям брой хора живеят от тези пари. Освен това страната получава налози от туризма. Ако туризмът се понижи значително, това значи, че доста хора ще останат безработни, което ще се отрази и върху други отрасни на стопанската система, страната ще има по-малко налози ", показва той.

По думите на специалиста е належащо страната да обезпечи поддръжка на бизнеса. От друга страна обаче това съставлява финансов риск за държавното управление.

" Това ще докара до повишване на налозите и до уволняване на държавни чиновници в някои области. Възможно е гръцкото държавно управление да изиска финансова помощ от Европейския съюз ", споделя още проф. Плиос.

Данни, показани преди две седмици седмица, демонстрираха, че през 2019 година туристите от България са оставали към 500 милиона лв. в Гърция. Това сподели изследване на Института на Асоциацията на гръцките туристически предприятия (INSETE).

Общо туристите от България, Румъния и Сърбия са похарчили близо 1 милиард евро в южната ни съседка в границите на предходната година. Важно конкретизиране тук е, че в статистиката влизат туристите, употребявали персонален превоз.

От този 1 милиард евро максимален е делът на румънците, които са генерирали 354 милиона евро в стопанската система на южната ни съседка. Сърбия е на второ място с съвсем 300 милиона евро, а България е на трето с 282 милиона евро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР