Въпреки че последователните гръцки правителства и военните от десетилетия знаят

...
Въпреки че последователните гръцки правителства и военните от десетилетия знаят
Коментари Харесай

Хулуси Акар призова Турция и Гърция да си поделят ресурсите в Егейско море

Въпреки че поредните гръцки държавни управления и военните от десетилетия знаят за задачата на Анкара за разделение на половина подводните запаси на Егейско море и Източното Средиземноморие с Гърция, а в този момент и с Република Кипър, Турция в никакъв случай не е изказвала непосредствено своята стратегия на най-високо ниво. Това е явно от години от курса на турските военни самолети и интензивността на турските кораби в териториалните води на Гърция, като фрегатите доближават чак до нос Сунио (южната част на Атика), разяснява издаваният в южната ни съседка в. " Български вести ".

И все пак в никакъв случай толкоз почитан чиновник, като министъра на защитата Хулуси Акар, не е заявявал настояванията на Турция толкоз намерено и непосредствено, написа гръцкият закостенял вестник „ То Вима “ в материал, показан без редакторска интервенция.

За Гърция всевъзможни мисли за „ взаимна администрация “ в Егейско море са „ анатема “, защото това допуска Гърция да отстъпи своите суверенни права, както е в детайли разказано в Конвенцията на Организация на обединените нации за морското право от 1982 година (Montego Bay, която планува, че островите имат континентален шелф и извънредна икономическа зона (ИИЗ).

Междувременно двустранният Меморандум за съгласие сред Турция и държавното управление на Триполи, Либия (което всъщност управлява единствено столицата) провокира съществени опасения в интернационален проект. Споразумението е утвърдено от турското държавно управление и държавното управление на Триполи.

Рядко районен дипломатически ход е предизвиквал денонсиране от толкоз доста и конкурентни сили.

Съединени американски щати, Русия, Франция, Кипър, Израел и неотдавна Италия всички акцентират, че този ход е сериозна опасност за районната непоклатимост и някои от тях се афишират ясно в отбрана на правата на Гърция според интернационалното право.

В отговор Атина експулсира либийския дипломат в Гърция.

За Гърция този акт е витален интерес, защото картата, показана от подписниците на Меморандума за съгласие, всъщност отчуждава огромни елементи от ИИЗ на Гърция, от Кастелоризо до Крит, с цел да може да се покаже, че Турция и Либия сякаш имат обща морска граница.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР