Въпреки че отрече прекратяване на търга за тол системата, регионалният

...
Въпреки че отрече прекратяване на търга за тол системата, регионалният
Коментари Харесай

Държавата ще управлява тол системата, но не е ясно дали ще я изгражда

Въпреки че отхвърли преустановяване на търга за тол системата, районният министър Николай Нанков загатна разновидността за държавно дружество за построяването й няколко пъти.

© Цветелина Белутова

200 млн.лв е цената на поръчката за построяването на тол системата
Още по тематиката
Строителството на автомагистрала " Хемус " е почнало преди 44 години, а напредъкът му е муден
21 юли 2017
Това е втората оповестена стъпка в борбата за въвеждането на системата за таксуване
20 юли 2017
Регулаторът отхвърли и последните тъжби, които бяха подадени против късите периоди на пътната организация
21 юни 2017 " Средно на денонощие тежкотоварният директен трафик е сред 8 и 10 хиляди камиона, а те разрушават най-вече пътната мрежа и надлежно ще заплащат повече ", сподели шефът на АПИ Дончо Атанасов. Очакваните доходи са сред 800 млн. лева и 1 милиарда лева годишно, изясняват от АПИ и Министерство на регионалното развитие. Започва построяването на държавно дружество за опериране на тол системата, разгласи през днешния ден ръководителят на управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) Дончо Атанасов пред публицисти. Това удостовери и районният министър Николай Нанков във Варна.

Създаването на държавно сдружение, което да ръководи системата е от дълго време обяснен въпрос. Но Министерство на регионалното развитие продължи да задълбава в посока, заложена от премиера Бойко Борисов - че сдружението освен ще ръководи, само че и ще построи тол-системата поради забавянията по поръчката. Как ще стане това, никой на никое място не е изяснил. Поръчката беше оповестена през април 2016г., само че беше неведнъж обжалвана и обявявана отначало с все по-кратки периоди.

Преди броени дни пък Комисията за защита на конкуренцията отхвърли и последната подадена тъжба. Сега пътната организация е оповестила, че ще отвори

Страстите за тол-а

Планът постоянно е бил страната да оперира тол системата, откакто тя бъде построена от определен посредством търг реализатор. " От две години не можем да почнем тол системата и по 1.5 млн. лева дневно губим. Ако в понеделник не започва след 2-годишни кански старания, които водим, имаме подготвеност, ще създадем от страната ", съобщи министър председателят, представен от организация " Фокус ", в събота във Варна. Тогава не стана ясно за какво тъкмо понеделник е основен ден в развиването на търга за тол системата, дали ще бъде преустановен търгът или по какъв начин тъкмо страната ще обезпечи експертиза да построи системата. " Капитал " изпрати въпроси до АПИ и районното министерство, до каква степен е допустимо това и какво следва.

От изявлението на Борисов не става и напълно ясно какви биха били следствията, в случай че в понеделник няма придвижване по поръчката. Затова пък районният министър през днешния ден е обяснил, че търгът няма да бъде преустановен. " Oт през днешния ден стартираме структурирането на държавна компания, която ще оперира тол системата, само че няма да прекратим публичната поръчка за избор на реализатор и двата процеса ще са паралелни. Ако успеем да класираме претендент посредством публичната поръчка, ще продължим по остарелия ред ", споделя той. Не е ясно какъв би бил " новият ред ", само че е добавил, че " посредством основаването на държавна компания ще се постави завършек на всички " нездрави опити " за обжалване, бламиране и саботиране на тол системата ".

Идеята държавна компания, а не частна, да построява тол-системата не наподобява реалистично на този стадий, защото не е ясно какъв брой и по кое време ще бъдат наети хора, както и кой ще го ръководи. Освен това не е ясно по какъв начин страната ще обезпечи експертиза в построяването на тол система, откакто претендентите в търга за най-вече непознати компании с опит или огромни IT компании у нас.

Въпреки това изявленията на Борисов наподобяват като продължение на заканите на министър Нанков от предишния месец. Той изясни, че ще се заведе против постоянните жалбоподатели по поръчката, които забавиха развиването на търга. Ден по-късно той загатна, че е допустимо през.

Движение в понеделник

Днес ненапълно стана ясно за какво през уикенда и в понеделник е засилена реториката. На 10 август Комисия за защита на конкуренцията е отхвърлила и последната тъжба по търга. В следствие АПИ разгласи, че ще отвори офертите (събрани през май в границите на необикновено късия период от 24 часа) в сряда.

Последната тъжба, на " Алтима България ", беше против безучастие на АПИ, довело до закъснение на последното прекъсване на процедурата, а точно - че не са спряли поръчката още на 19 май, когато са подадени жалбите, а чак на 22 май. Производството обаче е отхвърлено, защото в жалбата е липсвал посочен имейл за контакт и по този начин тя е " процесуално неприемлива ". " Сезирали сме прокуратурата и ДАНС за метода, по който последната тъжба бе входирана – с пощенско клеймо от 26 май ", заяви още министърът и посочи, че тя е постъпила в Комисия за защита на конкуренцията на 3 юли, когато Върховен административен съд се е произнесъл още веднъж в интерес на възложителя и е трябвало да бъдат отворени офертите.

" Обжалване, обжалване, обжалване, обжалване от " Суходолска " №3, обжалване от " Суходолска " №3. Проверихме жалбоподателя, той мете пред " Пирогов ", нали разбирате? ", сподели министър председателят Бойко Борисов по време на съвещание на Министерски съвет на 26 юли.

Всъщност " Алтима България " е благосъстоятелност на хърватско IT сдружение " Мрезне технология Версо ". Според уеб страницата на хърватската компания, измежду техните клиенти са Raiffaisen Bank, DHL, Т-Mobile и така нататък Предпоследният жалбоподател - " Толлнет ", пък е чешка компания, която даже е подала оферта в търга за тол системата.

" Целта ни е юли-август следващата година ТОЛ системата да работи ", споделя още Борисов по време на съвещанието. Заявките на районния министър са, че до края на 2018г. системата ще е в употреба. Срокът за планиране и създаване на системата е седем месеца, т.е. реализатор би трябвало да бъде определен до края на годината, както и да са минали евентуалните обжалвания пред Комисия за защита на конкуренцията, с цел да се вмести АПИ в поръчките на държавното управление.Кой желае да построи тол системата

Шест предложения бяха подадени в търга през май. Те ще бъдат отворени в сряда, като тогава ще станат публично известни и имената на претендентите, само че по неофициална информация на " Капитал " участниците са следните:

- " Телелинк " на Любомир Минчев като водещ сътрудник в консорциум с българските " Сирма груп " и " Сиенсис ",
-Българската " Контракс " в обединяване с унгарската I-Cell
- " БТК, " Нованор " и Eurogps
- " Сиела "
-Чешката Толлнет
-Австрийската компания Kapsch
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР