Въпреки, че от няколко месеца министърът на екологията Нено Димов

...
Въпреки, че от няколко месеца министърът на екологията Нено Димов
Коментари Харесай

Екотаксата за стари коли се вдига с 15%, въпреки заканите да скочи драстично

Въпреки, че от няколко месеца министърът на екологията Нено Димов твърди, че екотаксата за коли над 10 години ще скочи фрапантно, през днешния ден по " Нова телевизия " той разгласи, че покачването ще е с 15%. Плановете са електрическите автомобили да не се таксуват, а за хибридите тя да е алегорична.

В момента купувачите на колите на ток заплащат 102 лв. екотакса при тяхната регистрация. За хибридите размерът зависи от възрастта, като варира сред 124 и 227 лв..

Както до момента екотаксите няма да зависят от това дали автомобилът е дизелов, бензинов или на газ, като определяща ще е само възрастта. За транспортните средства до 5 години тя ще остане на настоящето равнище - 194 лв..

Ако се одобряват желаните от екоминистерството промени, то за транспортните средства, създадени преди над 10 години, ще се заплаща с 41.25 лв. повече, или малко над 316 лв.. Нено Димов уточни, през днешния ден, че в случай че препоръчаните от екоминистерството продуктовите такси се одобряват, ще бъдат обхванати моторни транспортни средства, за които в този момент не се заплаща нищо.

" Това е една стъпка от поредност от стъпки и знак за желанията на страната ", увери екоминистърът. Екотакса, или както се назовава продуктова такса, се заплаща да всички артикули, като парите се употребяват за оползотворяване на отпадъците, които остават измежду тяхното изхвърляне.

Във връзка с плануваните забрани за дизелови коли в Западна Европа, Нено Димов повтори тезата си, че това изкривява пазара и който го предизвиква, би трябвало да се погрижи тези транспортни средства да не се окажат в страни, в които такива ограничавания няма. Той добави, че ще стартира дейните дейности за разработване на подобен правилник, след края на българското европредседателство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР