Въпреки че от 1 януари тази година болниците са длъжни

...
Въпреки че от 1 януари тази година болниците са длъжни
Коментари Харесай

Цената на раждане в болниците тръгва от 900 лв. и стига 2400 лв.

Въпреки че от 1 януари тази година лечебните заведения са длъжни да разгласяват на уеб страниците си цените на всички услуги, които дават отвън поетото от здравното обезпечаване, всеобщо информацията липсва. От оповестените цени се вижда, че раждането да вземем за пример започва от 900 лева и стига 2400 лева

"Лечебните заведения са длъжни да слагат на общодостъпни места в постройката си информация по отношение на типа и цената на всички предоставяни медицински и други услуги и за метода на заплащането им. Информацията се разгласява и на интернет страницата на лечебните заведения или се оповестява по различен нормален метод, както и на интернет страницата на Министерството на здравеопазването ", написа в закона. Тъй като това не е станало, от Министерството на здравеопазването (МЗ) дават на лечебните заведения нов период - до 14 юни, с цел да посочат къде са обявили ценоразписа си, както и да пратят данните на ведомството. Тъй като данни липсват, информация за цени няма и на уеб страницата на Министерство на здравеопазването.

Голяма част от частните лечебни заведения и някои от държавните не са качили всички цени на предоставяните отвън платеното от здравната каса на уеб страниците си. Често лечебните заведения лимитират оповестението на информацията до цената на избора на екип и избора на доктор, които имат нормативен таван - не повече от 900 лева за екип и 500 лева за доктор. Качени са и цени на медицинските услуги на свободни цени, т.е. за неосигурени пациенти или такива, решили сами да покрият цената на лекуването си. Липсват обаче ценоразписите за десетките такси, които пациентите постоянно даже не избират, само че се постанова да заплащат - ВИП стаи, лични медицински сестри, разнообразни типове консумативи, съвещания и административни услуги. Така като се съберат всички такси и услуги, които пациентите даже не са поискали, най-после има случаи, в които се постанова да се заплащат по 1500 лева и повече. Най-ясни са цените на АГ лекуването и най-много на раждането - даже да няма посочени за друго цени, родилките най-малко са наясно в елементи какъв брой ще им коства появяването на детето им, написа "Сега ".

"Токуда " е измежду дребното лечебни заведения, оповестили цени на стаи - ВИП стаята е 85 лева на денонощие, а "Лукс” стая - 125 лева Цените на избор на екип, доктор и за компаньон обаче се търсят на място в болничното заведение, а други услуги не се загатват. Пациенти обаче настояват, че са плащали такса "битово обслужване повече от 3 дни " - 120 лева, "медицинска акомодация " - 300 лева, независим сестрински пост - 150 лева Обявени са и цени в АГ отделението - на раждане - 1600 лева, пакети за следене на бременността - от 637 до 1242 лева, неонатален пакет - 700 лева, единична стая - 200 лева Останалите отделения обаче не показват цени.

"Софиямед " уведомява, че е вероятен избор на спомагателни услуги - екип, доктор, сестра, хранене, само че не показва цени. Същото важи и за другите лечебни заведения от веригата - "Пълмед " и "Бургасмед ".

Столичната "Полимед ", която се прочу с изобретателните си такси, е измежду дребното, които имат подробен ценоразпис на уеб страницата си. Там попадат услуги като: меню за хранене 20 лева на ден; административни услуги - оформяне и обработка на документи, статистическа обработка, поддръжка на компютърна система и програмен продукт, консумативи за административно обслужване - 120 лева на ден; финансови услуги - поддръжка на счетоводен програмен продукт, консумативи за финансово обслужване - 120 лева дневно. Има и цени на лекуване, в случай че то не е по линия на здравната каса, само че пък няма цени на избор на екип и доктор.

Доста осведомени са пациентките на болница "Вита ". Там здравноосигурените родилки да вземем за пример могат да изберат "пакет обикновено раждане без избор на екип: 1600 лева ", "раждане с проект на раждащата: 1600 лева обикновено, 2000 лева оперативно ", а ВИП пакетът за оперативно раждане е 2400 лева Пакетите са детайлно разказани, както и доплащанията над тях - да вземем за пример спомагателният престой коства 100 лева дневно, както и престоят на компаньон. При други специалности обаче цените на лекуването се дефинират след обзор и не са упоменати, както и изборът на екип. Описани са и всички цени на прегледи и лекуване в доболничната помощ.

На уеб страницата на един от най-търсените АГ и ин витро центрове в София - болница "Надежда ", обаче липсва каквато и да било информация за платени услуги, а съгласно пациенти на лечебното заведение те съществуват, и то на много високи цени. За разлика от тях общинската "Шейново " има подробен ценоразпис на всевъзможни медицински и спомагателни действия, съгласно който изборът на екип е 900 лева, а ВИП стая - 70 лева Толкова е изборът на екип за раждане и в някогашната "Тина Киркова ", независимата стая е 75 лева, цезаровото сечение по избор е 1400 лева, а доплащането за ендоскопска интервенция - 900 лева

Нито дума за цени не е упомената и на уеб страницата на частната МБАЛ "Св. София ". Същото важи и за "Сърце и мозък " в Плевен.

С някои изключения, огромните държавни лечебни заведения са разгласили подробни ценоразписи за всички медицински услуги против възнаграждение, цените на прегледите на свободен банкет, както и на избора на екип - на някои места. В Александровска болница да вземем за пример той варира от 250 до 900 лева съгласно размера на интервенцията, прегледът при професор е 60 лева, при нехабилитиран експерт - 40 лева Отличник обаче е варненската университетска болница "Св. Марина ", където в над 70 страници са разказани всички платени услуги, в това число цените на прегледите при всеки от лекарите в болничното заведение поименно (най-скъпо е разчитането на ПЕТ скенер от депутата от Българска социалистическа партия проф. Анелия Клисарова - 200 лева.). Болницата е и измежду единиците, оповестили и ценоразпис на медицинските произведения, които пациентите би трябвало да заплащат. Цени на консумативи са оповестили и от "Майчин дом ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР