Въпреки, че неврогенезата се считаше дълго време за невъзможна, тоест

...
Въпреки, че неврогенезата се считаше дълго време за невъзможна, тоест
Коментари Харесай

5 навика, с които реално ще възстановите мозъчните си клетки!

 Въпреки, че неврогенезата се считаше дълго време за невъзможна, т.е. учените считали, че е невероятно да се възвръщат разрушените неврони, това изобщо не е по този начин. Трябва единствено да се следват няколко здравословни навика.

Неврогенезата е в действителност незабравим развой, посредством който ни може да подтиква основаването на нови неврони и техните връзки.

Това може да ви се стори малко спорно. Всъщност напълно до неотдавна в научната общественост интензивно се поддържаше концепцията, че с възрастта човешкият мозък губи нервните си кафези: те просто се унищожават и тези последици са необратими.

Освен това се приемаше, че контузия или злоупотребата с алкохол обричат човек на неизбежната загуба на еластичност на съзнанието (маневреност и интензивност на мозъка), което характеризира здравия човек, който се придържа към здравословни привички.

Но през днешния ден към този момент е направена крачка към думата, която ни дава вяра: и тази дума е невропластичност.

Да, безусловно правилно е, че с възрастта мозъкът ни се трансформира, че неприятните привички (алкохол, тютюн) го повреждат. Но мозъкът има способността да се регенерира, той   може още веднъж и още веднъж да основава нервни тъкани и мостове-връзки сред тях.

Но с цел да се случи това изумително деяние, човек би трябвало да работи, да бъде деен и по всевъзможен метод да подтиква естествените качества на мозъка си.

всичко, което вършиме и защо мислите, реорганизира мозъка ви

човешкият мозък тежи единствено кг и половина, а в това време изразходва съвсем 20% от цялата налична сила в организма

всичко, което вършим – четем, учим или даже просто беседваме с някого – провокира невероятни промени в структурата на мозъка. Тоест, безусловно всичко, което вършим и което мислим, е потребно

в случай че всекидневието ни е изпълнено със стрес или паники, които безусловно ни завладяват, тогава по предписание райони като хипокампуса (свързани с паметта) неизбежно биват поразявани
мозъкът е като статуя, която се образува от нашите страсти, мисли, дейности и ежедневни привички
такава вътрешна карта изисква голям брой „ връзки “, „ мостове “ и „ автомагистрали “, както и мощни импулси, които ни разрешават да поддържаме връзка с действителността

Сега вижте по какъв начин можем да подобрим качеството си на живот, като се съсредоточим върху здравето на мозъка.

5 правилото за стимулиране на неврогенезата

1. Физическия извършения

Физическата интензивност и неврогенезата са директно свързани.

Всеки път, когато караме тялото си да работи (независимо дали става дума за вървене, плуване или тренировки във фитнеса), ние насърчаваме оксигенацията на мозъка си, т.е. насищаме го с О2.

В допълнение към това, че към мозъка се насочва по-чиста и по-кислородна кръв, се подтиква и производството на ендорфини.

Ендорфините усъвършенстват настроението ни и по този метод ни разрешават да се оправим със напрежението, позволявайки ни да укрепим доста нервни структури.

С други думи, всяка активност, която понижава равнищата на стрес, способства за неврогенезата. Просто би трябвало да намерите верния вид активност (танци, разходки, колоездене и т.н.).

2. Молитва

Ползите за нашия мозък са неоспорими. Ефектът е толкоз необикновен, колкото и прелестен:

Тя ни разрешава да разбираме по-добре действителността и вярно да насочваме своите паники, да управляваме напрежението.

3. Начин на хранене

Един от основните врагове за здравето на мозъка е храната, богата на наситени мазнини. Консумацията на полуфабрикати храни и ненатурални храни забавя неврогенезата.

Много е значимо да се опитате да спазвате нискокалорийна диета. Но в това време храненето би трябвало да бъде разнообразно и уравновесено, тъй че да няма недостиг на хранителни субстанции.
Винаги помнете, че мозъкът ни се нуждае от сила и заран, да вземем за пример, ще ни бъде доста признателен за нещо сладко.

Затова е целесъобразно да му осигурите тази глюкоза посредством парче плод или мрачен шоколад, лъжица мед или чаша овесени ядки …

А храните, богати на омега-3 мастни киселини, безспорно са най-подходящите за поддържане и активиране на неврогенезата.

4. Секс

Сексът е още един популярен проектант на нашия мозък, естественият мотор на неврогенезата. Не можете да познаете повода за такава връзка? Става дума за следното:

Сексът освен смъква напрежението и контролира напрежението, само че и ни обезпечава мощен енергиен заряд, който подтиква частите на мозъка, които са виновни за паметта.
А такива хормони като серотонин, допамин или окситоцин, създадени по време на полов контакт с сътрудник, са потребни за основаването на нови нервни кафези.

5. Гъвкав разум – мощен мозък

Има доста способи да се поддържа гъвкавостта на мозъка. За да извършите това, би трябвало да се опитате да го поддържате в режим на безсъние, тогава той ще може бързо да „ обработва “ всички входящи данни (които идват от околната среда).

Това може да се реализира посредством разнообразни действия. Оставяйки настрани гореспоменатите физически интензивности, ще отбележим следното:

четене – четете всеки ден, това поддържа вашия интерес и любознание към всичко, което се случва към вас (и по-специално към нови дисциплини).
изучаване на непознат език.
свирене на музикален инструмент.
критическо разбиране на нещата, търсене на истината.
откритост на мозъка, схватливост към всичко в близост, социализация, пътешествия, открития, занимание.

В умозаключение би трябвало да се означи, че всичките тези 5 правилото, за които стана дума нагоре, в реалност, въобще не са толкоз комплицирани, както може да се допусна.
Опитайте да ги реализирате на процедура и се грижете за здравето на мозъка си.

econet

Прекалено многото килограми унищожават мозъка

„ Твърде многото непотребни килограми евентуално могат да навредят на мозъка: английски откриватели са разкрили, че у хората с мастни натрупвания основно в региона на корема се следи намаляване на количеството…

Цялата публикация

4 рискови изречения, които блокират работата на мозъка

 

 Има няколко изречения, които блокират нашите мозъци. Те ни кодират за безучастие, дават ни настройката, че  към този момент не би трябвало да се мисли и да се търси решение. За страдание, ние…

Цялата публикация

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР