Въпреки че не затвори храмовете за Великден, както направиха повечето

...
Въпреки че не затвори храмовете за Великден, както направиха повечето
Коментари Харесай

Църквата пуска литургиите за Великден на живо във Фейсбук

Въпреки че не затвори храмовете за Великден, както направиха множеството православни църкви, БПЦ въпреки всичко ще се опита да ограничи скупчването на вярващи на празничните литургии. За задачата владиците от Светия синод са мобилизирали всички вероятни запаси - страницата си във Facebook, предаване онлайн от Българска национална телевизия и другите й канали, както и онлайн лъчение на църковните служби в сайтовете на обособените митрополии в страната. 

В нощта на Велика събота, както и на Великден, Българска национална телевизия ще даде безплатно сигнал за директно лъчение на празничните литургии, стана ясно след диалози сред представители на държавната телевизия и Националния щаб заради ограниченията и избягването на скупчване на хора пред и в църквите.

Излъчването ще е директно по Българска национална телевизия 1, Българска национална телевизия 2 и Българска национална телевизия 4, както и онлайн на уеб страницата www.bnt.bg.

Великденските литургии ще се следят и на формалната страница на БПЦ във Facebook. Излъчването ще стартира от 23:25 ч. от катедрала " Св. Александър Невски ", където патриарх Неофит ще отслужи литургията. Както към този момент стана ясноq тази година Благодатният огън няма да бъде донесен от Йерусалим поради ограниченията за сигурност, свързани с ковид. Въпреки това има непокътнат огън от предходната година и вечерта ще бъде изнесен пред катедралата в София. Пред нея ще бъде построен специфичен подиум, както се прави по традиция, и на него ще бъде патриарх Неофит. Той и други архиереи ще прочетат Евангелието, което възвестява Христовото възкресение, и ще стартира така наречен Пасхална утреня, предшестваща литургията в храма.

Вечерната литургия в събота ще бъде излъчена онлайн и на страниците във Facebook на Неврокопската, на Пловдивската, на Варненската и на Старозагорската епархии.

Очаква се и в Силистра - център на Доростолска епархия обичайна Великденска работа в среднощ също да бъде излъчена онлайн. От управата на крайдунавския град, прецизираха, че задачата е да се ограничи броят на хората в и към катедралния храм „ Св. Св. първоапостоли Петър и Павел “, съгласно изключителните ограничения против разпространяването на COVID-19. Общината се е заела да извърши стерилизация пред и в църковните храмове в Силистра, Айдемир и Калипетрово.

Управата на Бургас също ще обезпечи онлайн лъчение на службата в събота вечерта от храм " Св. св. Кирил и Методий ", както и на Разпети петък. " Положихме много старания с жителите да не се допусне всеобща болест в Бургас. Затова не би трябвало да ги обезсмисляме. Готови сме да ви предоставим всичко належащо, с цел да осигурим дружно безвредни служби ", сподели кметът на града  Димитър Николов след среща с духовници.

Призивът към хората е да останат по домовете си, да не се нарушава дистанцията  и да се избегнат скупчвания на хора, което може да докара до разпространяване на болестта и удължение на интервала на ограничавания

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заяви, че всички богослужения в храмовете за Великден ще бъдат излъчени онлайн на страницата във фейсбук на митрополията, а поради епидемията вярващите няма да минават под плащаницата на Разпети петък . На Възкресение Христово главната част от богослужението ще е пред катедралния храм " Успение Богородично ", сподели владиката пред радио Варна.

От Община Пловдив дават опция жителите да гледат литургиите онлайн на Facebook страниците на Община Пловдив и на Общинския съвет.

ИНТЕРЕС

Според представители на Светия синод онлайн службите, които към този момент бяха предавани от началото на въвеждането на изключителното състояние на 13 март, са гледани от повече от 20 000 души. Първата литургия за Цветница, излъчена от патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", е била следена от над 65 000 души.

В Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ също ще се излъчват онлайн богослужения за нашите сънародници в чужбина. Много от духовниците са почнали да излъчват богослуженията от енорийските храмове посредством персоналните си профили във Facebook.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР