Въпреки че не е на първа линия в борбата с

...
Въпреки че не е на първа линия в борбата с
Коментари Харесай

Захариева пред НАТО: Нашите граждани очакват Алианса активно да се включи в борбата с коронавируса

„ Въпреки че не е на първа линия в битката с ковид, НАТО би трябвало да продължи да играе значима роля – цивилните и военните качества би трябвало да реагират в цялостна съгласуваност, това са упованията и на нашите жители. “ С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към сътрудниците си от НАТО, които организираха видеоконферентна връзка, първата в 70-годишната история на Организацията на Северноатлантическия пакт. 
Българската делегация взе участие в срещата от постройката на Служба „ Военна информация “ в София.
 
В изявлението си Захариева прикани НАТО да подкрепи Европейски Съюз в напъните да достави от трети страни медикаменти и медицински произведения, нужни на лечебните заведения. Тъй като в обществените мрежи и медиите се следят опити посредством подправени вести да се разколебае доверието на жителите в дейностите на управляващите, българският първи посланик сподели, че съдружниците би трябвало да оповестяват по-активно дейностите си за опълчване на пандемията, с цел да не се основава вакуум, запълван от дезинформация.
 
Евроатлантическият център за съгласуван отговор при бедствия, който работи на денонощен режим, да вземем за пример се включва интензивно в доставката на медицински материали от други страни от НАТО за Италия. За по-малко от 24 часа Алиансът оказа помощ на Люксембург за разрастване на полеви лечебни заведения. Споделени от съдружниците военни качества на НАТО за стратегически въздушен превоз транспортират здравно съоръжение и защитни средства от трети страни.
 
Министрите разискаха бъдещи взаимни дейности в битката с ковид, в това число и за опълчване на дезинформацията.
За първи път на срещата като пълновръстен член на НАТО взе участие делегация на Република Северна Македония. „ Приветствам моя сътрудник Никола Димитров. Това е специфичен миг и за моята страна, чийто дълготраен външнополитически приоритет е евроатлантическата интеграция на Западните Балкани “, сподели Захариева. 
 
Министрите на външните работи от НАТО разискаха още обстановката в Близкия изток и Северна Африка, обстановката в Сирия, Турция и миграционния риск, задачите в Афганистан и Ирак и връзките с Русия.

България поддържа по-засилен ангажимент на Алианса в Близкия изток и Северна Африка, както и за дейности на взаимност със съдружниците Гърция и Турция, които изпитват най-големи усложнение вследствие мигрантския напън от Сирия. Страната ни продължава да поддържа задачата в Афганистан „ Решителна поддръжка “ и преди броени дни, макар сложната обстановка с ковид, извърши ротация на своя личен състав в Кандахар. Министрите препотвърдиха уговорката на НАТО за реализиране на непоклатимост и дълготраен мир в страната. Остава годен правилото, че съдружниците остават дружно в Афганистан, приспособяват дейностите си взаимно и ще изоставен дружно, когато изискванията го разрешат.
 
България взе участие с двама офицери и в задачата в Ирак, която е краткотрайно евакуирана в Кувейт след повишение на риска в Ирак и решението на локалния парламент да призове за евакуиране на задграничното военно наличие в страната. Министрите утвърдиха НАТО да поеме от Съединени американски щати водещата роля в обучителни стратегии на иракските сили за сигурност, реализиране сега в границите на Глобалната коалиция за битка с така наречен Ислямска страна. Министрите утвърдиха и набор от спомагателни начинания за съдействие с Грузия и Украйна.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР